Hlavní obsah

Trump se chce brzy sejít s Putinem, rád by s ním promluvil o zbrojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump se hodlá v nepříliš vzdálené budoucnosti sejít se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Oznámil to během úterního setkání s novináři. Tématy vrcholné schůzky mají být pokračující závody ve zbrojení, vztahy s KLDR či situace v Sýrii a na Ukrajině. Trump o možném summitu v úterý hovořil telefonicky s Putinem, jemuž blahopřál ke znovuzvolení v nedělních prezidentských volbách.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Snímek ze setkání ruského prezidenta Vladimira Putina (vlevo) s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem. Státníci se sešli v červenci minulého roku na summitu G20 v německém Hamburku.

Článek

Šéf Bílého domu o možném summitu v úterý hovořil telefonicky s Putinem, jemuž blahopřál ke znovuzvolení v nedělních prezidentských volbách. Plány na uspořádání schůzky prezidentů potvrdil podle agentury TASS i Kreml.

"Prezidenti se dohodli na rozvoji dalších dvoustranných kontaktů, a to i s ohledem na změny ve vedení ministerstva zahraničí USA," uvedla k rozhovoru ruská agentura s odvoláním na informace z Kremlu. Trump nedávno z vedení diplomacie odvolal Rexe Tillersona a nahradil ho dosavadním šéfem špionážní služby CIA Mikem Pompeem. [celá zpráva] Jmenování musí potvrdit Senát amerického Kongresu.

Foto: Anatoly Maltsev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Zbrojení se podle Trumpa vymklo kontrole

Prezidenti debatovali o situaci v Sýrii a na Ukrajině, napsala dále agentura. Zdůraznili přitom nezbytnost co nejrychlejšího pokroku při urovnání těchto problémů. Poukázali na snížení napětí na Korejském poloostrově a zdůraznili význam řešení tamní situace mírovými prostředky.

Trump a Putin "zdůraznili význam koordinace úsilí o omezení závodů ve zbrojení". Ty se podle amerického prezidenta v poslední době vymkly kontrole.

Reklama

Výběr článků

Načítám