Hlavní obsah

Trump prchl před demonstranty do bunkru pod Bílým domem

Washington

Více než hodinu strávil v pátek americký prezident Donald Trump v tajném bunkru pod sídlem svého úřadu, Bílým domem, uvedla v pondělí televize CNN. Ochranka ho tam odvedla ve chvíli, kdy se ve Washingtonu rozhořely demonstrace proti policejní brutalitě a násilné protesty se dostaly až do blízkosti sídla hlavy státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před Bílým domem došlo ke střetům demonstrantů s policiíVideo: Reuters

 
Článek

S největší pravděpodobností byla do bunkru odvedena také Trumpova manželka Melania a jejich syn Barron. „Pokud se bezpečnostní situace v Bílém domě dostane na stupeň červená, prezident a jeho nejbližší se přesunou do nouzového operačního střediska,“ řekl televizi CNN zdroj z Bílého domu obeznámený s protokolem a bezpečnostními postupy.

V neděli pozdě večer varovala bezpečnostní služba pracovníky Bílého domu, kteří musí v pondělí ráno do práce, aby si skryli vstupní karty a identifikační průkazy a vytáhli je až ve chvíli, kdy se dostanou ke vchodu do Bílého domu. Stejné nařízení platí i při odchodu ze zaměstnání. E-mail, který zaměstnanci dostali, má televize CNN k dispozici.

Protesty v USA: Tisíce zatčených včetně dcery starosty New Yorku. Požár u Bílého domu

Amerika

Protestující v noci na pondělí zapálili u Bílého domu několik ohňů a v plamenech se ocitl i kostel na severní straně náměstí Lafayette Square ležícího vedle sídla amerických prezidentů.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Trump bezpečnostní službu pochválil za zvládnutí situace kolem protestů, jež se odehrávají v blízkosti Bílého domu.

Hromotluk Floyd a policista, který ho zatýkal, byli v minulosti kolegové

Amerika

Vlna protestů se odehrává již šestý den po sobě napříč Spojenými státy. Účastníci protestují proti policejní brutalitě, kterou spustila smrt černocha George Floyda. Demonstrace na mnoha místech provázely výtržnosti, rabování a zapalování aut i budov. Policie zatím zadržela kolem 4100 lidí včetně dcery newyorského starosty.

Účastníci protestů nedodržují zákaz nočního vycházení, jenž byl vyhlášen ve 40 městech. V 15 státech a metropoli Washingtonu byla k zásahu povolána národní garda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám