Hlavní obsah

Trump podepsal nařízení zastavující přistěhovalectví do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump podepsal ve čtvrtek (ve středu večer místního času) dekret, který dočasně zastavuje přistěhovalectví do Spojených států. Nařízení se bude vztahovat na ty, kdo se ve Spojených státech ucházejí o trvalý pobyt, tedy o takzvanou zelenou kartu.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Zajistí to, že nezaměstnaní Američané budou první na řadě, co se týče pracovních míst, až se naše ekonomika znovu otevře,“ řekl Trump. Omezení platí 60 dnů a prezident řekl, že během této doby ho může prodloužit nebo změnit.

Britská BBC na svých internetových stránkách píše, že není jasné, jaký efekt tento krok šéfa Bílého domu bude mít, protože americké úřady většinu služeb souvisejících s udělováním víz kvůli šíření koronaviru zastavily už dříve. S dekretem ale Trump zaboduje u konzervativní části voličské základny, domnívá se agentura Reuters.

Trump: Zjišťujeme, zda koronavirus pochází z wuchanské laboratoře

Koronavirus

Kritici tvrdí, že prezident se snaží odvést pozornost od své reakce na pandemii nového typu koronaviru Sars-CoV-2. Ve Spojených státech se nakazilo podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse asi 838 tisíc lidí, což je zdaleka nejvíce na světě. V souvislosti s koronavirem zemřelo v USA téměř 46 500 pacientů.

Trump od ledna ignoroval varování bezpečnostních složek

Koronavirus

Jiní jeho odpůrci tvrdí, že se snaží využít krize způsobené šířením koronaviru a zabránit dalším migrantům v příchodu do Spojených států. To je jedním z dlouhodobých cílů současného republikánského prezidenta.

Trumpovo exekutivní nařízení se nevztahuje například na žadatele o přechodná víza, jako jsou třeba pracovníci na farmách. Netýká se ani lékařů, zdravotních sester a dalších lidí, kteří by se mohli podílet na nezbytné práci související s potíráním koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám