Hlavní obsah

Trump opojený vítězstvím se začal mstít

Právo, Novinky, Martin Dohnal

Zproštění ústavní žaloby Senátem americký prezident Donald Trump nejprve oslavil ve dvou vítězných projevech a následně začal s odvetou proti těm, kteří proti němu v impeachmentovém procesu vystoupili.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Donald Trump ukazuje noviny s titulkem, že nebyl odvolán.

Článek

Na špici seznamu nepřátel figuruje zejména Mitt Romney, který jako jediný republikánský senátor hlasoval pro Trumpovo sesazení kvůli zneužití pravomoci, řekl serveru Politico zdroj blízký šéfovi Bílého domu.

Trump impeachment ustál

Amerika

Prezident prohlásil svoje protivníky za nečestné a zkorumpované lidi, kvůli nimž musel on, jeho rodina a celá země projít „strašlivým utrpením“. „Tolika lidem bylo ublíženo, že to nemůžeme nechat být,“ řekl během čtvrtečního vystoupení, při němž triumfálně mával novinami, jež palcovými titulky hlásaly jeho osvobození.

Váš prezident byl vystaven hroznému utrpení. Trump byl po zproštění obvinění útočný

Amerika

„Jediný, kdo se proti nám postavil, byl člověk, který nemohl unést, že vedl jednu z nejhorších prezidentských kampaní,“ prohlásil později na adresu Romneyho, který v roce 2012 prohrál s Barackem Obamou. Podle lidí z Trumpova týmu, citovaných listem The Washington Post, jsou ve hře různé varianty – prezident by mohl přímo financovat Romneyho protikandidáta, až bude usilovat o znovuzvolení senátorem, tlačit na sponzory, aby se od něj odtáhli, nebo blokovat jeho legislativní snahy v Kongresu.

Trump o Vindmanovi: Byl špatný. A neznal jsem ho

Vyhazov z Národní bezpečnostní rady Bílého už potkal podplukovníka Alexandera Vindmana, který ve Sněmovně reprezentantů vystoupil jako svědek proti Trumpovi. Vindman, respektovaný veterán a nositel Purpurového srdce za službu v Iráku, oznámil své znepokojení nad Trumpovým telefonátem s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, který celý impeachment odstartoval. Později také upozornil na to, že přepis zveřejněný Bílým domem není úplný.

Trump o vyhozeném Vindmanovi prohlásil, že byl neukázněný a od nadřízeného dostal špatné hodnocení. Zároveň uvedl, že ho nezná.

Televize CNN informovala, že o svou dosavadní pozici v pátek přišel také Vindmanův bratr Yevgeny, ačkoli se do vyšetřování Trumpových činů veřejně nezapojil. Z právního týmu Národní bezpečnostní rady byl vyhozen „náhle a bez jakéhokoli vysvětlení, navzdory dvěma dekádám oddané služby své zemi,” uvedl právní zástupce Alexandera Vindmana David Pressman.

Vyhazov i pro velvyslance USA při EU

O místo podle médií přišel také americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland. Také on vypovídal ve Sněmovně reprezentantů v procesu ústavní žaloby jako svědek o událostech kolem nátlaku na Ukrajinu a jeho informace nehrály americkému prezidentovi do noty.

„Bylo mi dnes oznámeno, že prezident mě hodlá s okamžitým účinkem odvolat z funkce velvyslance Spojených států při Evropské unii,” uvedl v pátečním prohlášení Sondland.

Podle něj použil Trump jako páku vůči Kyjevu hrozbu zablokování americké vojenské pomoci. Sondland pod přísahou řekl, že nebylo pochyb, že Trump k Ukrajině přistupuje stylem označovaným v angličtině latinským výrazem „quid pro quo”, tedy „něco za něco”.

Republikánský senátor Mitt Romney bude hlasovat pro odvolání Trumpa

Amerika

Po uklidnění impeachmentového šílenství je také otázkou času vyhazov Micka Mulvaneyho, úřadujícího personálního šéfa Bílého domu, tvrdí stanice CNN. Ten byl na spadnutí už dlouho, potvrdily zdroje z Trumpova okolí. Jednou z posledních kapek bylo, když Mulvaney při impeachmentu nešikovným vyjádřením dal za pravdu opozičním demokratům.

Rozpolcená veřejnost

  • S rozhodnutím zbavit Trumpa obvinění v procesu ústavní žaloby souhlasí 43 procent Američanů.
  • Rozhodnutí naopak nepodporuje 41 procent občanů.
  • Dalších 17 procent nemá jasný názor.
  • Jedenačtyřicet procent dotázaných se zproštěním viny nesouhlasí a 17 procent dotázaných nemělo jasný názor.

Zdroj: Průzkum společnosti Ipsos pro agenturu Reuters

Trump byl viněn ze zneužití pravomoci a blokování Kongresu. Republikáni v Senátu ale prezidenta podrželi. Ačkoliv demokraty kritizovali za to, že obviňují Trumpa jen na základě „povídaček z druhé ruky” a nemají proti němu žádné relevantní svědectví, nakonec sami povolání svědků do senátního slyšení zablokovali.

Jádrem kauzy se stalo podezření, že Trump podmiňoval finanční pomoc Ukrajině tím, že Kyjev oznámí vyšetřování možné korupce v souvislosti s ukrajinským působením Huntera Bidena. Ten je synem Joea Bidena, který by proti Trumpovi mohl stanout v listopadových volbách.

Reklama

Související články

Trump impeachment ustál

Americký prezident Donald Trump zůstal ve funkci. V Senátu se nenašlo dost hlasů pro jeho odvolání, protože většina republikánů s výjimkou senátora Mitta...

Výběr článků

Načítám