Hlavní obsah

Trump odsoudil strhávání soch vzteklým davem: Nenecháme se umlčet

– Mount Rushmore

Americký prezident Donald Trump před sobotními oslavami Dne nezávislosti na shromáždění pod vytesanými portréty prezidentů na hoře Rushmore odmítl „kulturu popírání“ minulosti. Lidé strhávající sochy konfederačních vůdců označil na „vzteklý dav“.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump před Národním památníkem na smiles na hoře Rushmore

Článek

Trump v projevu obvinil demonstranty strhávající sporné sochy připomínající rasismus a jižanskou konfederaci, že vedou „nelítostnou kampaň za odstranění naší historie, očernění našich hrdinů a vymazání našich hodnot a indoktrinaci našich dětí“. Označil to za „levicovou kulturní revoluci“, která má za cíl vyvrátit americkou revoluci, jejímž výsledkem byl vznik USA.

„Aby tak učinili, zničí naši civilizaci, která zachránila miliardy lidí od chudoby, nemocí, hladu a která pozvedla lidskost do nových výšin úspěchů, objevů a pokroku,” řekl prezident, který také kritizoval školy, redakce a vedení firem, v nichž se ukrývá ”nový krajně levicový fašismus”. „Naše děti ve školách učí nenávidět svoji vlastní zemi,” prohlásil, aniž toto tvrzení doložil.

Podle AP byla Trumpova slova ”přímým apelem na roztrpčené bílé voliče” čtyři měsíce před dnem prezidentských voleb, i když vystoupení nebylo součástí jeho kampaně.

Deset let za stržení sochy

Trump pohrozil lidem, kteří budou útočit na „symboly národního dědictví“, tvrdým uplatněním zákona. Za stržení sochy jim podle jeho nového nařízení může hrozit až deset let.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Donald Trump při projevu

„Rozzuřené masy se snaží strhnout sochy našich zakladatelů, znevážit naše nejposvátnější památníky a rozpoutat vlnu násilí v našich městech. Myslí si, že Američané jsou slabí, měkcí a poddajní, ale my se nenecháme umlčet,“ řekl Trump před zaplněným amfiteátrem v Jižní Dakotě v předvečer Dne nezávislosti. Pronesl řadu oslavných výroků o americké minulosti a kultuře, ale jen málo se věnoval aktuální pandemii covidu-19, přestože v posledních dvou dnech počty nově nakažených přesáhly 50 000 a z 2,5 milionů nakažených jich zemřelo 130 000. Jen na začátku vystoupení poděkoval policistům, zdravotníkům a vědcům, ”kteří neúnavně pracují, aby zabili virus.”

Na místě ho poslouchalo 75 tisíc lidí, kteří většinou neměli roušky, napsala agentura AP. Roušky ani udržování odstupu nebylo na akci povinné navzdory varování zdravotnických představitelů i doporučení prezidentovy dcery Ivanky, aby si lidé zakrývali nos a ústa. Roušky neměli ani členové početného prezidentova doprovodu, přestože se podle amerických médií v posledních dnech nákaza koronavirem potvrdila u několika příslušníků ochranky viceprezidenta Mika Pence a také u přítelkyně Donalda Trumpa mladšího Kimberly Guilfoylové

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Akci pod horou Rushmore zakončil ohňostroj

Akce vyvrcholila ohňostrojem, který se v posledních deseti letech nekonal z obav, že by mohl zažehnout požár lesa.

Místo samo je sporné, uvedla stanice BBC protože do skal jsou vytesány portréty čtyř prezidentů, z nichž dva - George Washington a Thomas Jefferson vlastnili otroky. Také se nachází na půdě, které byla vzata lakotským Siouxům v 19. století navzdory dohodám i tomu, že ji považují za posvátnou.

U památníků se vedle Trumpových příznivců sešli i jeho odpůrci z řad indiánů. „Prezident musí otevřít oči. Jsme také lidé a tohle byla původně naše zem,” citovala agentura AP Hehakahoa Wasteho ze siouxského kmene Oglalů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám