Hlavní obsah

Trump míří na místo střelby. Zastal se mladíka, který zabil dva lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bouře provázející protesty proti rasismu v několika amerických městech přilévají olej do ohně i mezi oběma prezidentskými kandidáty. Obhajující republikán Donald Trump se v úterý přes silný odpor demokratů chystá do města Kenosha ve Wisconsinu. Ještě před návštěvou se Trump veřejně postavil na stranu 17letého mladíka, který čelí obviněním, že během rasových nepokojů ve městě zastřelil dva lidi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech v Kenoshe se v ulicích ozývala střelbaVideo: Reuters/AP

 
Článek

Podle Trumpa se mladík snažil dostat z místa protestů a demonstranti by jej zabili, pokud by nezačal střílet.

„Snažil se jim utéct (...) a pak spadl a oni jej velice násilně napadli,” řekl Trump při tiskovém brífinku. „Asi byl v hodně velkých nesnázích (...), pravděpodobně by byl zabit,” dodal.

V Kenoshe vypukly protesty poté, co tam policista postřelil a těžce zranil 29letého černocha Jacoba Blakea. Během třetí noci demonstrací pak 17letý Kyle Rittenhouse postřelil útočnou puškou tři osoby, z nichž dvě svým zraněním podlehly.

Rittenhousův právník již dříve uvedl, že se chce jeho klient bránit právě argumentem, že jednal v sebeobraně.

Trumpův rival Joe Biden si do Pittsburghu přichystal projev na téma Cítíte se v Trumpově Americe bezpečně? Zatímco Trump vykresluje Bidena jako příliš měkkého vůči narušitelům zákona, jeho sok prezidenta obviňuje, že k násilí podněcuje.

Portland se bojí odplaty radikálů

Trumpa se od cesty do rozbouřeného města snažil odradit mimo jiné demokratický guvernér Wisconsinu Tony Evers.

„Mám obavy, že vaše přítomnost bude jen překážkou k zahojení našich ran,“ napsal mimo jiné prezidentovi v otevřeném dopise. Bílý dům ale výzvu ignoroval a o pár hodin později zveřejnil prohlášení, že „prezident Trump se těší na úterní návštěvu, která pomůže k zahojení ran a obnově tohoto skvělého města“.

Rád pomáhám lidem, říkal strážník, který v Kenoshi sedmkrát střelil do zad černocha

Amerika

Bouře v Kenoshe odstartoval incident z předchozího víkendu, kdy policisté přivolaní kvůli domácí hádce sedmkrát střelili do zad Jacoba Blakea, když se jej předtím neúspěšně pokoušeli zatknout a zpacifikovat paralyzérem. Podle svých blízkých je muž nyní od pasu dolů ochrnutý a možná už nikdy nebude chodit. Incident se stále vyšetřuje, zasahující policisté jsou dočasně mimo službu.

Následné protesty ve městě místy přerostly v násilnosti, z vraždy byl minulý týden obviněn sedmnáctiletý Kyle Rittenshouse, který zastřelil dva muže a třetího zranil. Mladíkovi, který přijel ze sousedního státu Illinois podpořit zasahující policisty, nyní hrozí doživotí.

Během nepokojů ve Wisconsinu střílel 17letý mladík v ulicích z útočné pušky

Amerika

Napětí se přitom o tomto víkendu ještě vyostřilo poté, co při defilé Trumpových příznivců ve městě Portland ve státě Oregon neznámí pachatelé zastřelili člověka, zřejmě příznivce krajní pravice.

Trump a demokratický starosta Ted Wheeler se vzájemně obviňují z toho, že k násilnostem přispívají. Šéf Bílého domu vedení města vyzval, ať požádá o vyslání federálních sil, které nastolí pořádek. Wheeler to odmítl.

Úřady v Portlandu se mezitím připravují na další eskalaci násilí, které městem zmítá už tři měsíce, od smrti 46letého černocha George Floyda, který zemřel při brutálním policejním zákroku. Na sociálních sítích se totiž objevily příspěvky slibující odplatu za víkendové zastřelení člena pravicové skupiny Patriot Prayer při pouličních střetech mezi Trumpovými přívrženci a jejich odpůrci. „Ty z vás, kteří jste ráno na Twitteru říkali, že se chystáte do Portlandu za odplatou, vyzývám, abyste se drželi zpátky,“ vyzval je Wheeler.

Zastřelení bělocha na ulici v Portlandu zachytil reportér agentury AP

Amerika

Kritici Trumpovi vyčítají, že před listopadovými volbami výrazně nadsazuje násilnosti provázející protesty, aby odvedl pozornost od nezvládnutí epidemie koronaviru, který si už v USA vyžádal přes 187 tisíc obětí.

Voličská podpora prezidenta, jehož mantrou je „právo a pořádek“, od poloviny srpna mírně vzrostla, ukázal průměr průzkumů sestavovaný webem

RealClearPolitics.com. Celostátně však za vedoucím Bidenem stále zaostává o 6,9 procentního bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám