Hlavní obsah

Trump chce schůzku s vůdcem KLDR Kimem na konci února

– Washington • Aktualizováno

Druhá schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem by se měla uskutečnit na konci února, oznámil v pátek Bílý dům. Místo, kde by se oba politici měli sejít, se stále hledá a oznámí se později.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un během první schůzky v Singapuru

Článek

Do Bílého domu dorazil v pátek emisar KLDR Kim Jong-čchol. A prezidentem Trumpem jednal zhruba 90 minut. Hlavními tématy schůzky byla příprava schůzky a také likvidace jaderného arzenálu, uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Kim Jong-čchol podle zpravodajského serveru BBC přivezl Trumpovi osobní dopis od vůdce KLDR. Předpokládá se, že ho americkému prezidentovi předal během návštěvy Bílého domu. Mluvčí Sandersová se o něm však nezmínila.

Před jednáním s prezidentem v Oválné pracovně se severokorejský emisar v jednom z washingtonských hotelů setkal s americkými ministrem zahraničí Mikem Pompeem, kterého doprovázel zvláštní americký zmocněnec pro KLDR Stephen Biegun. Ministerstvo zahraničí Spojených států označilo hodinové jednání za přínosné, uvedla agentura Reuters.

První summit se konal loni v červnu v Singapuru a Trump s lídrem KLDR se na něm shodli, že chtějí Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. Harmonogram nukleárního odzbrojení si ale nestanovili, což by mohl napravit druhý summit.

Reklama

Výběr článků

Načítám