Hlavní obsah

Tillerson: Jaderná dohoda s Íránem neplní svou funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezinárodní dohoda o íránském jaderném programu neplní svou funkci bránit Teheránu ve vývoji jaderných zbraní. Uvedl to americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Zda se chystá administrativa prezidenta Donalda Trumpa dohodu o íránském jaderném programu vypovědět, ale neuvedl.

Foto: © Joshua Roberts / Reuters, Reuters

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson

Článek

„Dosažení cíle Íránu stát se jadernou mocností (dohoda) jen oddaluje,” uvedl Tillerson ve Washingtonu. Řadou dalších vážných hrozeb, které Teherán představuje pro světovou bezpečnost, se podle něj dohoda navíc vůbec nezabývala.

Spojené státy se v současnosti podle šéfa diplomacie zabývají přehodnocením americké politiky vůči Íránu. Až bude analýza hotová, přijme Washington příslušná opatření, dodal Tillerson. Ničím neomezený Írán by podle něj mohl představovat nebezpečí pro celý svět stejně jako v současnosti Severní Korea.

Tillerson jadernou dohodu s Teheránem kritizoval krátce poté, co v informačním dopise adresovaném předsedovi Sněmovny reprezentantů Paulu Ryanovi uvedl, že Írán podmínky dohody podle Trumpovy administrativy plní. [celá zpráva]

Administrativa má povinnost každých 90 dní informovat Kongres o tom, zda Írán plní mezinárodní úmluvu. Pro Trumpovu vládu bylo toto hodnocení první.

V červenci 2015 uzavřel Írán jadernou dohodu se Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem. Teherán za ústupky ve svém jaderném programu dosáhl zrušení hospodářských sankcí.
Trump ujednání s Íránem ve své kampani ostře kritizoval s tím, že by se měla podle něj dojednat smlouva nová.

Reklama

Výběr článků

Načítám