Hlavní obsah

Texaská senátorka odvrátila hlasování o potratech desetihodinovou řečí

Novinky, rei
Austin

Senátorka státu Texas se stala hrdinkou amerických demokratů. Wendy Davisová odvrátila přijetí zákona zpřísňujícího pravidla potratů svojí řečí, která trvala bez přestání déle než deset hodin. Republikánům se pak podařilo prosadit hlasování příliš pozdě, takže zákon nebyl přijat.

Foto: ČTK/AP

Demokratická senátorka státu Texas Wendy Davisová

Článek

„Je to neuvěřitelné vítězství texaských žen a těch, kteří je milují,“ uvedla po skončení zasedání Davisová.

Padesátiletá senátorka z města Forth Worth se za řečnický pult postavila v úterý patnáct minut po jedenácté hodině dopoledne. Následných víc než deset hodin mluvila, aby zamezila tomu, že se bude o zákonu zakazujícím potrat po 20. týdnu těhotenství hlasovat do půlnoci, která byla nejzazším termínem pro přijetí normy. Davisová si do značné míry pomohla osobními příběhy a vzkazy žen, které s navrhovaným zákonným omezením nesouhlasily.

Senátorka musela po celou dobu hovořit k tématu a nemohla nic jíst, zajít si na toaletu, sednout si nebo se jen opřít o řečnický pult.

Republikánům, kteří mají v texaském senátu většinu, se nakonec podařilo prosadit její odchod dvě hodiny před půlnocí s poukazem na porušení pravidel. Mimo jiné argumentovali, že kolegové Davisové ulehčili od bolesti tím, že jí dodali oporu na záda.

Svůj hlas připojil i Obama

Davisové vystoupení povzbudilo množství laických odpůrců navrhovaného zákona, kteří se spontánně vydali do senátu vzdorující zákonodárkyni podpořit. Desítky lidí na galerii tak doprovázely jednání hlasitým pokřikováním a ochranka jich musela několik násilím vyvléct ven.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Texaský senát o potratechVideo: Reuters

Na sociální síti Twitter mezitím vznikl účet nazvaný Zaujměte postoj s Wendy, k němuž se v průběhu senátorčiny řeči přihlásilo 400 000 uživatelů včetně prezidenta Baracka Obamy. „Dnes večer se v Austinu děje něco neobyčejného,“ vzkázala hlava USA.

Republikánům se nakonec v atmosféře připomínající spíš fotbalové utkání hlasování podařilo prosadit. Zákon ale přijat nebyl, i když pro něj zvedlo ruku 19 senátorů, zatímco jen 10 bylo proti. Někteří republikáni ale hlasovali až po půlnočním termínu.

Vítězství demokratů je ale zřejmě jen dočasné. Texaský guvernér Rick Perry, který je zarytým odpůrcem potratů, už svolal na pondělí mimořádné zasedání, na němž se budou republikáni znovu snažit zákon prosadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám