Hlavní obsah

Team Six, který dostal bin Ládina, je skryt přísným utajením

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komando, které v neděli zlikvidovalo Usámu bin Ládina, je elitou zvláštních sil námořnictva USA, známých jako Navy SEALs s dodatkem „Team Six“. Je jich jen pár stovek a domovskou základnu mají ve virginském Dam Necku. Obklopuje je zeď utajení. Když se starosta sousedního města Virginia Beach dozvěděl, že právě oni zlikvidovali šéfa al-Kajdá, chtěl jim poblahopřát. Jenže ani nevěděl, jak „sousedy“ kontaktovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE : Cvičení jednotky SealVideo: Reuters

 
Článek

V hlubokém utajení probíhá i výcvik, natož skutečná akce SEALs. Zejména od útoku z 11. září 2001 plní SEALs nejnebezpečnější úkoly v boji proti teroristům. Námořnictvo nyní ani nesdělí, která jednotka útok na bin Ládina provedla. Podle serveru DetNews velitel SEALs vojákům k úspěšné akci poblahopřál – s tím však, aby dál drželi jazyk za zuby: „Pokud jde o operační bezpečnost, buďte mimořádně opatrní. Boj ještě neskončil,“ napsal jim prý viceadmirál Edward Winters.

SEALs Team Six spadají pod společné velení speciálních sil i s armádní elitní jednotkou Delta Force a dalšími. V akci odpovídají přímo prezidentovi. Operačním velitelem útoku na Usámu byl ředitel CIA Leon Panetta. Komanda totiž už od války v Iráku spolupracují s tajnou službou velmi těsně.

Identita vojáků je tajná jak při operacích, při nichž nosí kukly, tak mimo ně. Jejich jména jsou zveřejňována, jen pokud padli – ale jen s krycí legendou, podle níž zahynuli například při výcviku ve východním Afghánistánu, napsal časopis National Journal.

Podle něj měly jednotky NAVY SEALs před dvěma lety 2500 mužů. Začaly se formovat v 80. letech po nezdařené akci k vysvobození amerických rukojmí v Íránu. Hledají další, ale z rekrutů je po tvrdém výcviku přijata jen asi třetina. „Po světě neustále probíhají speciální operace,“ řekl mluvčí SEALs Duncan Smith s tím, že o naprosté většině z nich se veřejnost nikdy nedozví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám