Hlavní obsah

Světová dominance USA se chýlí ke konci, předpovídají analytici

Novinky, nka
WASHINGTON

Vliv Spojených států ve světě v následujících dvou desetiletích výrazně klesne. Vyplývá to ze zprávy přední analytické organizace National Intelligence Council s názvem Globální trendy 2025: Světová proměna. Ta vidí svět v příštích dvou dekádách jako temný a zmítaný nestabilitou, s vzrůstajícím nebezpečím použití jaderných zbraní.

Foto: Reuters

Vliv Spojených států ve světě podle zprávy povážlivě klesne.

Článek

“Svět bude v blízké budoucnosti čelit zvýšené pravděpodobnosti konfliktů kvůli omezeným zdrojům, včetně potravin a vody. Bude také sužován problematickými státy a teroristickými organizacemi, které budou mít větší přístup k jaderným zbraním,” stojí ve zprávě.

Zpráva podle britského deníku Daily Telegraph čerpala z analýz amerických zpravodajských agentur. V hodnocení budoucího postavení Spojených států ve světové politice oproti předchozím zprávám poskytuje pesimističtější odhady. “Ačkoliv je pravděpodobné, že Spojené státy zůstanou nejmocnějším aktérem mezinárodní politiky, jejich relativní síla - a to i ve vojenské oblasti - bude klesat a jejich vliv oslabí,” uvádí zpráva.

Reálnou se podle ní jeví idea tripolárního světa, kdy spolu s USA budou o místo v čele mezinárodního systému soutěžit Čína a Indie.“Mezinárodní systém, tak jak ho známe od konce druhé světové války, bude do roku 2025 téměř k nepoznání. Objeví se nové velmoci, světové hospodářství bude propojené, budeme svědky bezprecedentního přesunu bohatství ze západu na východ a nárůstu vlivu nestátních organizací a korporací,” píší analytici.

Růst bude vliv Turecka, Íránu a Indonésie

Mezi černé koně v závodu o moc patří Turecko, Írán a Indonésie, naopak Rusko zřejmě čeká další ústup ze slávy. Růst bude pravděpodobně vliv obchodních a náboženských organizací a organizovaného zločinu. Podle analytiků také některé z afrických a jihoasijských států mohou úplně zmizet z mapy světa a nejméně v jednom státě postsovětské Evropy se podle nich k moci dostanou mafiánské struktury.

Pravděpodobnost použití jaderných zbraní se zvýší spolu s tím, jak technologický pokrok rozšiřuje možnosti lokálně omezeného úderu. „V příštích 15 až 20 letech by mohly jaderné aktivity Íránu přimět i menší státy k pořízení jaderných zbraní,“ předpovídá zpráva. Spolu s tím vzrůstá hrozba rivality a bojů o vliv v jednotlivých regionech.

Optimisticky američtí odborníci nevidí ani úspěchy v boji proti terorismu. Jeho nebezpečí sice může polevit v případě, že státy Středního východu budou ekonomicky prospívat a podaří se jim snížit nezaměstnanost mezi mladými lidmi. Celkově však vzroste pravděpodobnost útoků chemickými, biologickými nebo jadernými zbraněmi, které po sobě zanechají velký počet mrtvých.

Stále více problematických států totiž bude ochotno sdílet své vojenské technologie s teroristickými skupinami. Na druhou stranu analytici předpovídají oslabení v současnosti nejznámější teroristické organizace Al-Kajdy. “Neschopnost Al-Kajdy získat širokou podporu by mohl způsobit její rozklad dříve, než si mnozí myslí,” uvádějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám