Hlavní obsah

Svět bude žít s koronavirem navěky, řekl šéf firmy Moderna

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ředitel firmy vyvíjející očkovací látky Moderna Stephane Bancel ve středu varoval, že koronavirus SARS-CoV-2, jehož pandemie ochromila světovou ekonomiku a zaplnila nemocnice nakaženými, tu bude navěky. Řekl to na zdravotnické konferenci pořádané bankou JPMorgan, uvedla stanice CNBC.

Foto: Schmidt Hendrik, ČTK

Očkovací látka od Moderny

Článek

„Domníváme se, že budeme žít s virem navěky,“ řekl při diskuzi Bancel. Souhlasí s tím, že se virus stane endemickým, jak si myslí i další experti a zdravotničtí představitelé, podle nichž bude trvale přítomný ve společnosti, i když v menším měřítku. „SARS-CoV nezmizí,“ dodal Bancel.

Ředitel Moderny dodal, že zdravotničtí představitelé a experti budou bez ustání sledovat nové varianty viru, takže vědci budou schopni vyrábět vakcíny pro boj s nimi.

Výzkumníci v Ohiu uvedli, že objevili dvě nové varianty koronaviru, které zřejmě pocházejí z USA. Jedna se během tří týdnů na přelomu prosince a ledna stala dominantním kmenem v Columbusu ve státě Ohio.

Výzkumníci farmaceutické společnosti Pfizer na konferenci řekli, že se zdá, že vakcína, kterou vyvinuli s německým BioNTechem, je účinná proti mutaci, jež se objevila v Británii, i proti další mutaci objevené v Jižní Africe.

Vakcína od Pfizeru chrání i proti zmutovaným koronavirům, ukazují testy

Koronavirus

Američtí představitelé se snaží co nejrychleji distribuovat obě vakcíny. Potrvá to však měsíce, než bude očkováno dost lidí, aby vznikla kolektivní imunita, takže virus nenajde dost hostitelů, aby se mohl šířit.

Reklama

Výběr článků

Načítám