Hlavní obsah

Studenta Warmbiera v KLDR připravili o zrak i sluch, tvrdí jeho rodiče

Washington
Aktualizováno

Rodiče amerického studenta vězněného v Severní Koreji Otty Warmbiera uvedli, že jejich syn byl po příletu do USA slepý, hluchý, prudce sebou trhal, křičel a bezvýrazně zíral.

Foto: Kyodo, Reuters

Otto Frederick Warmbier u severokorejského nejvyššího soudu

Článek

"Pokoušeli jsme ho uklidnit, a když jsme se na něj podívali, vypadalo to, jako by mu někdo kleštěmi zpřeházel všechny dolní zuby," uvedl Fred Warmbier v prvním rozhovoru od synovy smrti, který odvysílala televize Fox News.

Mladík měl podle něj oholenou hlavu a v nose zavedenou vyživovací trubičku.

"Šli jsme k letadlu, motory ještě vrčely, právě přistáli... byli jsme v půlce schůdků, když jsme uslyšeli ten kvílivý, nekontrolovaný, nelidský zvuk," dodal. Warmbierova matka v první chvíli z letadla utekla.

Do poslední chvíle věřili

Fred a Cindy Warmbierovi podle svých slov vůbec netušili, jak zle na tom mladý muž je. Doufali prý, že je pouze v kómatu navozeném lékaři a že díky péči amerických specialistů se jeho stav zlepší. Režim v Pchjongjangu označili za teroristický.

Otto Warmbier byl v Severní Koreji držen 17 měsíců. Byl odsouzen k 15 letům těžkých prací za krádež propagačního plakátu v hotelu, kde byl ubytován.

Režim ho v červnu propustil, domů se ale mladík vrátil v kómatu a následně zemřel. Bylo mu 22 let. KLDR popřela, že by byl Warmbier mučen. [celá zpráva]

Americký prezident Donald Trump rozhovor rodičů zemřelého studenta na Twitteru označil za „skvělý”.

Severní Korea zadržela několik cizinců již v minulosti a Spojené státy i Kanada své občany varovaly před cestami do této asijské země.

Po smrti studenta Otty Warmbiera se Spojené státy rozhodly svým občanům cesty do Severní Koreje úplně zakázat. Američané tak mohou nově do poslední stalinistické země světa cestovat jen na zvláštní povolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám