Hlavní obsah

Střelec z denverského kina dostal doživotí

• Aktualizováno

Sedmadvacetiletý Američan James Holmes, který v roce 2012 postřílel v kině Aurora v Denveru 12 lidí a dalších 70 zranil, dostal doživotí. Unikl tak trestu smrti, na němž se porota složená z devíti žen a tří mužů nedokázala dohodnout.

Foto: Reuters

James Holmes u soudního jednání v polovině března

Článek

Porota shledala Holmese již v červenci vinným z několikanásobné vraždy. [celá zpráva]

Neschopnost porotců jednomyslně se shodnout na trestu smrti znamená pro Holmese automaticky doživotní vězení bez možnosti podmínečného propuštění, napsala agentura Reuters.

Holmes vyšel v červenci 2012 asi 20 minut po začátku filmového představení nouzovým východem ven z kina Aurora. Po chvíli se vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce a s helmou. Někteří ze 400 diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po asi 15 minutách se nechal bez odporu zatknout policií.

Obhajoba někdejšího studenta neurologie tvrdila, že Holmes trpí bludy a schizofrenií a nemůže nést za svůj čin odpovědnost. Psychiatři předvolaní obžalobou nicméně uvedli, že muž je sice těžce duševně nemocný, ale v době činu byl příčetný. Porota nakonec tvrzení obhajoby o Holmesově nepříčetností odmítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám