Hlavní obsah

Střelec z Arizony se k masové vraždě před soudem nepřiznal

Tucson

V pondělí stanul před soudem Jared Lee Loughner, který v sobotu zastřelil na politickém mítinku arizonském Tusconu šest lidí a dalších čtrnáct jich zranil. V kritickém stavu zůstává kongresmanka Gabrielle Giffordsová.

Článek

Laughner byl podle BBC obviněn z pěti trestných činů: z vraždy dvou státních zaměstnanců – soudce a asistenta kongresmanky a z pokusu o vraždu tří federálních zaměstnanců, mezi nimiž je právě Giffordsová.

Zatím ještě nebyl obviněn ze smrti čtyř dalších lidí, mezi nimiž je i devítiletá vnučka hráče baseballu Christina Taylor Greenová, jejíž profil byl i v knize Tváře naděje o dětech narozených 11. září 2001.

Foto: Joan Andrew, Reuters

Jared Lee Loughner s advokátkou před soudem

Loughner byl přiveden k soudu v šedozeleném, vězeňském mundúru a měl spoutané ruce i nohy. Během třináctiminutového slyšení mluvil minimálně. Vinu nepřiznal. Potvrdil svoji identitu. Řekl ale, že rozumí, že by mohl být odsouzen na doživotí nebo k smrti za vraždu federálního soudce Johna Rolla. Mluvil monotónním hlasem.

Na závěr soudce Lawrence Anderson popřál obviněnému hodně štěstí. Nařídil, že musí zůstat ve vazbě. Kauce byla zamítnuta, neboť představuje nebezpečí pro společnost. Předběžné slyšení se bude konat 24. ledna.

Při prvním slyšení byl soud mimořádně střežen desítkami policistů.

Reklama

Související články

Postřelené kongresmance se už daří lépe

Stav americké kongresmanky Gabrielle Giffordsové, která byla v sobotu postřelena v arizonském Tucsonu, se zlepšil. Uvedli to v neděli lékaři na tiskové...

Výběr článků

Načítám