Hlavní obsah

Střelec z Arizony byl plný nenávisti, obhájkyně mu může zachránit život

Novinky, CNN, ČTK, Alex Švamberk

O obětech střelce z Arizony, zejména o devítileté vnučce hráčce baseballu a postřelené kongresmance Gabrielle Giffordsové, se uvádějí další a další podrobnosti. Méně už je toho známo o motivech Jareda Loughnera, který šest lidí zabil a čtrnáct lidí postřelil. Policie nyní zveřejnila další důkazy, že útok plánoval déle. Přesto má šanci uniknout trestu smrti, i když má veřejného obhájce. Je jím Judy Clarková, která dokázala nejvíce lidí uchránit od popravy.

Foto: Joan Andrew, Reuters

Jared Lee Loughner s advokátkou před soudem

Článek

Lékaři ve středu uvedli, že stav Giffordsové se vyvíjí tak, jak předpokládali a potvrdili tím předchozí optimistické prognózy o budoucím osudu 40let kongresmanky, kterou střelil Loughner do hlavy.

Američtí policisté našli v bytě, kde Loughner žil další důkazy, že akci plánoval a Giffordsovou nenáviděl. V domě našli ručně psanou poznámku "chcípni, mrcho" Jsou přesvědčeni, že byla směřována ke Giffordsové. Už předtím v trezoru našli na dopisním papíře Giffordsové nebo na obálce z její kanceláře vzkazy "plánoval jsem dopředu", "můj atentát".

Policisté také zjistili, že v den útoku Loughner z kufru rodinného auta vyndal černou tašku. Když se ho jeho otec zeptal, proč to dělá, Loughner utekl. Později se pak objevil u obchodního centra, kde zaútočil. Po černé tašce policie stále pátrá.

Vynikající obhájkyně

Jaredu Loughnerovi za jeho čin hrozí trest smrti. Má však šanci mu uniknout. Hájí ho nejlepší americký obhájce, na čemž se shodují právní experti. V roli veřejného obhájce je 58letá Judy Clarková, která ze všech amerických obhájců dokázala nejvíce obviněných uchránit před absolutním trestem. Obhajovala přitom atentátníky včetně jednoho operativce al-Káidy.

Proslavila ji obhajoba Susan Smithové, která v říjnu 1994 vjela s autem se svými dvěma dětmi do jezera. Obě děti se utopily. Svou řeč zahájila slovy: „Není to případ vyprávějící o zlu, ale o zoufalství a smutku.“

V případu nenadhodila otázku šílenství, která mnohým jejím klientům uchránila život, ale mluvila o tom, že její mandantka byla v dětství zneužívaná a trpěla depresemi. Vykreslila Smithovou jako ženu, která tvrdě doplácela na chyby, jichž se v životě dopustila. Podle ní se žena nepokusila o vraždu, ale o sebevraždu, a i v tom selhala.

Porota Smithovou sice uznala vinnou z vraždy dětí, ale unikla trestu smrti a soudce byl výkonem obhájkyně tak nadšen, že jí zvedl odměnu na 83 000 dolarů. Peníze zdanila a dala je na neziskovou organizaci hájící chudé.

Méně nadšeni byli státní zástupci, kteří prosadili, aby obhájci nepocházející z Jižní Karolíny nemohli hájit lidi, jimž hrozí trest smrti.

Obhájkyně atentátníků

Pak hájila atentátníky u federálních soudů. Ve všech případech se týmům jejich obhájců podařilo dosáhnout toho, že výměnou za přiznání nebyli odsouzeni k trestu smrti,

Asi nejznámějším byl Ted Kaczynski známý jako Unabomber, který rozesílal dopisové bomby na univerzity a letecké společnosti. Tento matematik se v lednu 1998 přiznal, se že vyrobil a poslal tři nálože, které zabily tři lidi. Trestu smrti unikl, protože expert konstatoval, že je paranoidní schizofrenik.

Dalším byl rasista Buford O. Furrow, který byl členem Árijských národů. Dostal pět doživotních trestů za rasově motivovanou střelbu v židovském centru v Los Angeles a za vraždu filipínsko-amerického pošťáka. I on unikl absolutnímu stresu, diagnostikovali mu bipolární afektivní poruchu, což je maniodepresivní psychóza.

Hájila i Erika Rudolpha známého jako pumový atentátník z olympijského parku. Přiznal se k atentátu na ženské klinice v alabamském Birminghamu a k dalším atentátům včetně jednoho spáchaného v Atlantě v roce 1996, kdy se tam konala olympiáda. Byl to survivalista, který byl dlouho na seznamu nejhledanějších osob. Trestu smrti unikl výměnou za to, že policisty dovedl k několika úkrytům dynamitu.

Krátce byla také v týmu obhájců operativce al-Káidy Zacariase Moussauiho. Byla mezi právníky, které vyhodil. Vyhodil jich celou řadu. I on unikl trestu smrti, byl proti němu jeden z porotců.

Výjimečná advokátka

„Ona je chodící encyklopedie, zná zákony a dokáže se velmi vcítit do klienta, řekl o Clarkové bývalý veřejný obhájce Quin Denvir.

„Judy je tak výjimečná, jak jen může být,“ sdělil její spolužák z fakulty David I Buck. „Vyvrací všechny mýty o právnících. Motivuje ji vášeň a postavit se za bezvýznamného kluka a to přitom není nikdo bezvýznamnější než člověk obviněný z hrozného zločinu, za který by jej všichni nejraději oběsili,“ dodal.

Reklama

Související články

Postřelené kongresmance se už daří lépe

Stav americké kongresmanky Gabrielle Giffordsové, která byla v sobotu postřelena v arizonském Tucsonu, se zlepšil. Uvedli to v neděli lékaři na tiskové...

Výběr článků

Načítám