Hlavní obsah

Strážníci na koních v Texasu vedli na provazu černocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrázek černocha vedeného na provazu dvěma strážníky na koních se v minulých dnech naskytl obyvatelům texaského Galvestonu. Poté, co se fotografie objevila na internetu, se texaská policie omluvila. Na sociálních sítích někteří uživatelé napsali, že snímek připomíná otrokářství. Informoval o tom ve středu zpravodajský web amerického listu Houston Chronicle.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Donald Neely je veden na provazu dvěma strážníky na koních.

Článek

Policie v pondělí vydala prohlášení, v němž uvedla, že muži byla v souladu s předpisy dána pouta, ke kterým byl následně připevněn provaz. V prohlášení stojí, že ačkoliv v některých situacích jde o "akceptovatelnou" formu zadržení, v tomto případě strážníci situaci vyhodnotili špatně.

Šéf místní policie Vernon Hale se zároveň třiačtyřicetiletému Donaldu Neelyovi, který byl zadržen v sobotu v centru Galvestonu za nezákonné proniknutí na soukromý pozemek, omluvil s tím, že strážníci P. Brosch a A. Smith neměli nekalé úmysly. Mohli však podle něj počkat na příjezd vozu. Vnitřní předpisy týkající se tohoto typu zadržování byly po incidentu podle Halea změněny. Neely byl podle Houston Chronicle doveden na stanici vzdálenou osm bloků a poté propuštěn na kauci. Podle policie byl v minulosti opakovaně varován, aby na soukromý pozemek nechodil.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Donald Neely je veden na provazu dvěma strážníky na koních

Leon Phillips, ředitel galvestonského sdružení pro spravedlnost, jež bojuje proti diskriminaci menšin, uvedl, že Neely je duševně nemocný a policisté měli počkat na auto, bez ohledu na možné zdržení.

Reklama

Výběr článků

Načítám