Hlavní obsah

Spojené státy zvažují opustit Radu OSN pro lidská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

USA zvažují, že opustí Radu OSN pro lidská práva kvůli tomu, že je nevyvážená a chronicky zaujatá proti Izraeli. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová uvedla, že Spojené státy svou roli v orgánu pečlivě revidují. Vyjádření se očekává ještě během úterý, uvedla BBC.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Zástupkyně USA v OSN Nikki Haleyová

Článek

Podle agentury Reuters diplomaté a aktivisté čekají, že Haleyová na zasedání v Ženevě přijde v projevu s ultimátem.

Haleyová prohlásila, že je „těžké přijmout“ to, kolik prošlo rezolucí proti Izraeli, což je americký spojenec. „Když rada přijala přes 70 rezolucí proti Izraeli a jen sedm proti Íránu, víte, že je něco vážně špatně,“ řekla. Rada podle ní očišťuje brutalitu tím, že přijala za členy Venezuelu a Kubu.

Už v pátečním sloupku pro list The Washington Post Haleyová uvedla, že rada potřebuje „ukončit praktiku nesprávného vylučování Izraele“ a že se „musejí udělat změny“.

Rada nekritizuje Írán

Ocenila, co rada udělala, ale dodala, že nedostatečně kritizuje Írán, což je „země s hroznými údaji o lidských právech“. Připomněla, že se nezvažovala žádná rezoluce proti Venezuele, kde při demonstracích do dubna zemřelo 40 lidí a prezident Nicolás Maduro se snaží omezit moc legitimně zvoleného parlamentu, který ovládla opozice.

Haleyová uvedla, že rada bude věrohodná, pouze tehdy, když skončí s chronicky nevyváženým protiizraelským postojem.

Zmínila, také že ve Vysokém komisariátu pro lidská práva jsou členy Kuba a Čína. Oba státy patří podle Freedom House k zemím porušujícím politická a občanská práva.

Freedom House je americká nezisková organizace placená americkou vládou, která hájí demokracii, svobodu a lidská práva. Je ale považována za silně proamerickou a nevyváženou. Tvrdí, že situace v Číně je horší než v Demokratické republice Kongo či v Burundi a v Rusku je to horší než v Afghánistánu a Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám