Hlavní obsah

Španělsko prolomilo desetileté diplomatické embargo Kuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos navštívil na začátku týdne kubánskou Havanu, kde se setkal s prozatímním vůdcem Raúlem Castrem a svým rezortním protějškem Felipem Perézem. Jedná se o první návštěvu španělského ministra na Kubě po deseti letech.

Článek

"Moratinosova návštěva otevírá nové cesty a hojí hluboké a staré rány," řekl kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez. "Je třeba diskutovat o spoustě věcí a na programu mohou být všechny otázky, žádné téma není vyloučeno," dodal Pérez. Na pořadu jednání se ale nakonec neobjevilo citlivé téma dodržování lidských práv na Kubě a otázka politických vězňů, kterých je podle disidentů v současné době ve vězení 280. 

Z rozhovoru Moratinose a Raúla Castra nebylo nic zveřejněno kromě toho, že španělský ministr předal předal Castrovi dopis od španělského krále Juana Carlose určený jeho nemocnému bratrovi Fidelovi. V dopise král přeje Fidelovi, který se od léta zotavuje po náročné operaci zažívacího traktu [celá zpráva], brzké uzdravení. Raúl již devátý měsíc místo něho vykonává roli hlavu státu.

Moratinos hned po příjezdu do Havany v pondělí vyjádřil připravenost vylepšit vztahy své země s Kubou a také chladné vztahy s Evropskou unií. Kubánský ministr zahraničí se vyjádřil, že k navázání dialogu je třeba, aby EU zrušila veškeré sankce, které vůči ostrovu uplatňuje.

Vztahy Kuby s Evropskou unií tak zůstávají nadále napjaté. Pérez však řekl, že Španělsko by mohlo být "privilegovaným prostředníkem se zbytkem Evropy". Ministři ratifikovali dohodu o obnovení dvoustranné spolupráce, podepsali komuniké vyjadřující vůli diskutovat o kubánském dluhu vůči Španělsku a o opětném otevření španělského kulturního střediska v Havaně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám