Hlavní obsah

Soud v USA dočasně zablokoval omezení práva na azyl

– Washington

Federální soud ve Spojených státech dočasně zablokoval zpřísnění podmínek pro získání azylu v USA, které prosadila administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Právo na azyl chtěla americká vláda upřít osobám vstupujícím na území USA ze třetí země, nikoli tedy přímo z domovského státu.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Migranti na hranicích Spojených států a Mexika

Článek

Rozhodnutí, které vymáhání nových pravidel dočasně zablokovalo, učinil federální soud v San Francisku jen několik hodin poté, co federální soud ve Washingtonu rozhodl, že Trumpova administrativa může ve vymáhání přísnějších pravidel pokračovat.

Opatření americké vlády, které vstoupilo v platnost minulý týden, je podle amerických médií namířeno především proti uprchlíkům ze středoamerických států Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru, kteří se snaží proniknout do USA přes Mexiko.

Podle dosud platných pravidel neměli právo na azyl pouze migranti přicházející do USA z takzvaných bezpečných zemí. V Severní Americe má tento status zatím jen Kanada. Podle nových pravidel by neměli mít právo na azyl ani občané třetích zemí, kteří přijdou do Spojených států přes jižní hranici s Mexikem.

Podle vládních statistik přejde americko-mexickou hranici měsíčně několik desítek tisíc středoamerických rodin. Jejich počty přitom neustále rostou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám