Hlavní obsah

Sněhové bouře ochromily středozápad a východ USA

Jefferson

Dvě sněhové bouře se v pondělí přehnaly přes středozápad a východ USA. První si vyžádala v Missouri a v Kansasu pět mrtvých. Dopady bouře pocítily šest milionů lidí a dalších 55 milionů čelí zimnímu počasí, uvedl list USA Today.

Foto: David Carson, ČTK/AP

Zasněžená ulice v Maplewoodu

Článek

Nejvíce postižené je Missouri, kde začala sněhová bouře řádit už v neděli večer a napadlo tam 25 cm sněhu. Postihla hlavně motoristy. Už v noci dálniční policie ohlásila tři oběti dopravní nehody na východě Missouri. Auto tam srazilo a zabilo řidiče jiného vozidla, které uvízlo v závějích, i dva lidi, kteří se je snažili vyprostit.

V centrální části státu přišel o život osmnáctiletý mladík, jehož vůz sjel z vozovky a převrátil se. V Kansasu, kde napadlo 30 centimetrů sněhu, za podobných okolností havaroval na zledovatělé vozovce a zahynul jednadvacetiletý řidič.

Stovky zapadaných řidičů

Policie v Missouri přijala 525 telefonátů od řidičů, kteří ve sněhu zapadli, a zaznamenala téměř 560 dopravních nehod. Letiště v St. Louis muselo kvůli sněhové bouři zrušit dvě desítky příletů a stejný počet odletů, než obsluha dokázala uvést přistávací plochu zase do pořádku. Další dvě stovky letů mělo zpoždění.

Školy v St. Luis zůstaly zavřené a doma muselo zůstat 30 000 žáků. Desítky tisíc žáků nemohly jít do škol ani v dalším městech v Missouri, nebo se tam začalo s výukou později.

Situace se může ještě zkomplikovat, v pondělí a v noci na úterý čekají další sněhové přeháňky.

Problémy hlásí i na východě USA. Ve Washingtonu zkomplikoval dopravu sníh s deštěm.  Školy v Manassasu proto musely otevřít o dvě hodiny později.

Reklama

Výběr článků

Načítám