Hlavní obsah

Síla použitá proti Floydovi byla naprosto zbytečná, řekl u soudu vyšetřovatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek pokračoval v americkém Minneapolisu pátým dnem soud s pětačtyřicetiletým Derekem Chauvinem, bývalým policistou obviněným z vraždy černocha George Floyda. Poručík Richard Zimmerman u soudu prohlásil, že síla použitá policií vedoucí ke smrti Floyda byla „naprosto zbytečná“, informovala stanice Sky News.

Foto: AP

V Minneapolisu probíhá soud s policistou, který zaklekl George Floyda

Článek

Během krátkého slyšení, jelikož byl Velký pátek, zaznělo minimálně jedno zajímavé svědectví. Poručík Zimmerman, který vede minneapoliské oddělení vražd a mnohokrát přezkoumal videozáznamy z incidentu, uvedl, že Chauvin porušil kodex oddělení tím, že klečel na Floydově krku devět minut, když ležel spoutaný na břiše.

„To, co udělal pan Chauvin, bylo naprosto zbytečné,“ reagoval u soudu podle listu The New York Times.

Podle Sky News dodal, že policisté se při výcviku opravdu neučí klečet podezřelým na krku.

Dívka, která natočila zásah proti Floydovi, trpí výčitkami, že mu nepomohla

Amerika

Zimmerman rovněž zmínil, že by měli být předvoláni i další strážníci, kteří byli přítomní u tehdejšího zásahu: Alexander Kueng a Thomas Lane.

Ostře sledovaný soud s Derekem Chauvinem, který loni při zatýkání na ulici v Minneapolis zaklekl a zabil černocha George Floyda, bude pokračovat v pondělí.

Začíná proces, který hýbe Amerikou. K soudu jde policista obviněný z vraždy černocha Floyda

Amerika

Proces odstartoval 9. března výběrem porotců.

V Minneapolisu začíná soud s policistou, který zaklekl George FloydaVideo: Novinky/AP

Samotné líčení začalo tento týden výslechem prvního svědka obžaloby – na výpovědích těchto svědků hodlá prokurátor Jerry Blackwell prokázat, že Chauvin použil proti neozbrojenému Floydovi skutečně nadměrné a nepřiměřené násilí, porušil své povinnosti policisty a dopustil se vraždy druhého stupně. Hrozí mu až 40 let vězení.

Obhájce: Použití síly bylo nezbytné

Naopak Chauvinův obhájce Eric Nelson ve své úvodní řeči prohlásil, že použití hrubé síly sice „nebylo líbivé, bylo však nezbytné”. Připomněl, že Floyd užíval drogy a že údajně trpěl dlouhodobými zdravotními obtížemi.

„Nebyl to jednoduchý zápas,” řekl o chaotické scéně při Floydově zatýkání. Dodal přitom, že výkřiky kolemjdoucích „odvedly pozornost policistů od péče o pana Floyda”.

Umíral jako ryba na suchu, vypověděl u soudu svědek smrti černocha Floyda

Amerika

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel loni 25. května poté, co se jej policie snažila v Minneapolisu zatknout na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou. Podle policie se Floyd strážníkům vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog.

Na videu se zatýkaný ale již nesnaží bránit. Floyd podle státního zástupce Blackwella celkem 27krát prosil, aby jej Chauvin nechal dýchat, strážník ho ale nepustil. Floyd ztratil vědomí a o několik okamžiků později zemřel v blízké nemocnici. Jeho smrt vyvolala masivní a místy násilné protesty v desítkách amerických měst a následně i ve světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám