Hlavní obsah

Severní Korea přiznala, že zadržuje kanadského pastora

Toronto

Severní Korea přiznala, že zadržela 60letého kanadského misionáře, o jehož zmizení informovala presbyteriánská církev počátkem týdne. Rodinu Hyeona Soo Lima uvědomily kanadské úřady poté, co je oficiálně informoval Pchjongjang.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Lim se vydal do KLDR koncem ledna a ve středu se měl vracet domů. Není jasné, proč ho Severokorejci zadrželi, podle jeho církve nevedl žádnou politickou agitaci a pouze pomáhal seniorům a sirotkům. Do Severní Koreje se za tímto účelem vracel opakovaně.

Podle církve ani nehrozí, že pastor činil něco nepřístojného. „Rozumí jazyku, zná povahu vlády. V tomto ohledu je velmi moudrý,“ citovala stanice CNN mluvčí Lisu Pakovou.

Společník, který Lima na cestě přes Čínu doprovázel, s ním naposledy mluvil 31. ledna. Lim, původem Jihokorejec, jenž s rodinou do Kanady emigroval v roce 1986, mířil do města Radžin na severovýchodě KLDR, kde jeho obec podporuje mateřskou školku, sirotčinec a pečovatelský dům.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severní Korea už dříve zadržovala západní misionáře, které podezřívala ze snahy svrhnout režim prostřednictvím šíření víry. Američan Kenneth Bae byl dokonce odsouzen k 15 letům nucených prací. Loni ho po dvou letech Korejci vydali.

Reklama

Související články

V Severní Koreji se ztratil kanadský pastor

Šedesátiletý kanadský pastor Hyeon Soo Lim se nevrátil ze své humanitární mise v Severní Koreji, oznámila jeho korejská presbyteriánská církev. Lim, který je...

Výběr článků

Načítám