Hlavní obsah

Senát USA schválil 19. červen jako federální svátek, připomene konec otroctví

Washington

Americký Senát v úterý schválil návrh zákona, díky němuž se 19. červen stane federálním svátkem připomínajícím konec otroctví ve Spojených státech. Federálních svátků by tak mělo být nově 12. Informovala o tom agentura AP, podle níž návrh zákona zřejmě hladce projde i Sněmovnou reprezentantů, která ho pošle k podpisu prezidentovi Joeu Bidenovi.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol, v popředí několik soch

Článek

Takzvaný Juneteenth, což je složenina z anglických výrazů pro červen a devatenáctý (June a nineteenth), připomíná 19. červen 1865, kdy do texaského Galvestonu přivezl generál armády Unie Gordon Granger zprávu o osvobození otroků. Prezident Abraham Lincoln rozhodl o jejich zrovnoprávnění už dříve, v mnoha jižanských státech, včetně Texasu, ale nebylo toto rozhodnutí uplatňováno.

„Prohlášení 19. června za federální svátek je velkým krokem k uznání chyb minulosti,” řekl vůdce senátní většiny Chuck Schumer, „musíme ale pokračovat na zajištění spravedlnosti.”

Juneteenth se jako svátek slaví ve většině amerických států; placeným svátkem je 19. červen pro státní zaměstnance například v Texasu, New Yorku, Virginii či Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám