Hlavní obsah

Schwarzenegger uchránil Kalifornii od kolapsu díky přeběhlíkovi

Novinky, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SACRAMENTO

Kalifornie se vyhnula finančnímu kolapsu poté, co její zákonodárci po třech měsících schválili rozpočet ve výši 42 miliard dolarů (tedy asi jeden bilión korun), čímž zabránili propuštění 20 tisíc státních zaměstnanců. Navzdory tomu, že nejbohatší americký stát se může pochlubit osmou nejsilnější ekonomikou světa, finanční krize se postarala výrazný pokles příjmů do státní pokladny a rekordní nárůst deficitu.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Článek

Republikánskému guvernérovi Arnoldu Schwarzeneggerovi trvalo čtvrt roku, než přiměl poslance, aby rozpočet schválili. "Toto je historický rozpočet, který byl schválen i s reformou,“ řekl s úlevou.

Ke schválení rozpočtu do poslední chvíle chyběl v kalifornském senátu kvůli odporu republikánů jediný hlas. Nelíbilo se jim, že stát chce pokrýt deficit kromě škrtů ve státních výdajích i zvýšením daní.

Demokraté paradoxně vyzývali své konkurenty, aby návrh svého vlastního guvernéra podpořili. "Jeden hlas je hoden miliard dolarů,“ podotkla poslankyně Rachel Malcolmová.

Nakonec republikán Abel Maldonaro porušil stranickou disciplínu a hlasoval pro. "Vím, že mé rozhodnutí bude mít pro mě zlé politické následky, ale následky pro lidi v Kalifornii by byly ještě horší,“ svěřil se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám