Hlavní obsah

Saúdský letec před teroristickým útokem na americké základně pouštěl videa střeleb do lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pensacola
Aktualizováno

Saúdský letec Muhammad Šamrani, který v pátek střílel na americké námořní základně Pensacola, kde prodělával výcvik, v týdnu před útokem pouštěl dalším lidem videa ze střeleb, při nichž bylo zabito více lidí. Uvedla to americká média. Vyšetřovatelé FBI pracují s předpokladem, že útok byl teroristickým činem.

Foto: Michael Spooneybarger, Reuters

Silnice k americké námořní základně v Pensacole

Článek

Videa se střelbami pouštěl během večeře v týdnu, kdy vraždil, uvedla média s odvoláním na zdroj z vyšetřování. Podle organizace SITE monitorující stránky radikálů, zveřejnil na internetu v pátek ráno několik protiamerických vyjádření. Kritizoval v nich USA za podporu Izraele a za zločiny proti muslimům i za to, že jsou islámští teroristé zadržování na základně Guantánamo.

Saúdskoarabský voják, který vraždil na floridské základně, kritizoval USA

Amerika

Případ se nevyšetřoval jako teroristický útok, řekl v sobotu podle stanice BBC americký ministr obrany Mark Esper, ale v neděli FBI, která případ vyšetřuje, oznámila, že její agenti pracují s předpokladem, že útok saúdskoarabského vojáka byl teroristickým činem. Esper v neděli nařídil prověřit bezpečnost na základnách.

Foto: FBI, Reuters

Saúdský letec Muhammmed Saíd Šamrani, který střílel na americké základně Pensacola.

Jakl uvedl americký expert na boj s terorismem Daniel Byman z Georgetownské univerzity, protože byl střelcem Saúd, rychle se objevily spekulace o vazbě na džihádisty, zejména když 15 z 19 útočníků z 11. září 2001 byli Saúdové.

Několik dalších Saúdů prodělávajících letecký výcvik na stejné základně bylo vyslechnuto, uvedla stanice BBC.

Po útoku americký prezident Donald Trump slíbil, že se přehodnotí program výcviku zahraničních vojáků. Výcvik v USA nyní prodělává 850 Saúdů. Saúdští piloti se v Pensacole cvičí od roku 1995.

Počet obětí útoku mohl být vyšší, ale jedna z nich, Joshua Kaleb Watson, navzdory tomu, že byl několikrát zasažen, se ještě dokázal dostat z budovy a přivolat pomoc. Pak zemřel. Saúda, jenž zabil ještě dva lidi, kteří se mu také postavili, pak zastřelil zástupce šerifa.

Foto: ČTK/AP

Námořník Joshua Kaleb Watson, který se postavil saúdskému útočníkovi na námořní základně v Pensacole.

Na základně amerického námořnictva střílel saúdský student, čtyři mrtví

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám