Hlavní obsah

Satelity odhalily obří ropnou skvrnu u Louisiany. Stále roste, původ je neznámý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U pobřeží Louisiany se po hurikánu Ida objevila obří ropná skvrna neznámého původu. Podle informací americké pobřežní stráže, která se celý víkend snaží dostat přírodní katastrofu pod kontrolu, zřejmě ropa uniká z nějakého zdroje pod mořskou hladinou. Kolik toxické látky uniklo, zatím není jasné. Ropná skvrna je už ale viditelná i z vesmíru.

Foto: ČTK/AP

Únik ropy do vod Mexického zálivu je pozorován jižně od města New Orleans v lokalitě Port Fourchon, přes kterou ve velkém proudí ropa i plyn.

Článek

Únik ropy do vod Mexického zálivu je pozorován jižně od města New Orleans v lokalitě Port Fourchon, přes kterou ve velkém proudí ropa i plyn. Na možný problém se přišlo během pracovního týdne díky pozorovacím letům a satelitním snímkům, od té doby podle médií délka skvrny narostla na více než deset kilometrů.

Foto: Noaa, Reuters

Ropná skvrna v Mexickém zálivu

„Je to rozsáhlý únik, který vyžaduje další vyšetřování,” okomentoval situaci pro list NYT analytik Oscar Garcia-Pineda ze společnosti Water Mapping, který se zabývá využíváním leteckých a satelitních snímků v souvislosti s ropnými skvrnami.

Jiný odborník citovaný agenturou Bloomberg uvedl, že únik u Port Fourchon je „největší, co tady máme”.

Foto: Noaa, Reuters

Ropná skvrna v Mexickém zálivu

Incidentem se zabývá i federální pobřežní stráž. Podle jejího mluvčího Johna Edwardse je za zdroj úniku považován podmořský ropovod vlastněný texaskou společností Talos Energy. Ta v tiskovém prohlášení uvedla, že zahájila vlastní vyšetřování, prý se ale nedomnívá, že by byla za problém zodpovědná.

OBRAZEM: Po hurikánu Ida je sever USA zaplaven

Amerika

Firma na místo vyslala úklidovou loď, jejíž posádka nasadila plovoucí bariéru proti šíření skvrny a snažila se ropu z moře odčerpávat, napsal deník The New York Times (NYT).

Zprávy médií o přítomnosti úklidových týmů později potvrdil mluvčí Edwards, lodě pobřežní stráže se ovšem podle něj v sobotu ke skvrně nedostaly. Také uvedl, že analytici pobřežní stráže monitorují zprávy a satelitní snímky ve snaze stanovit závažnost incidentu.

Kráva po řádění hurikánu Ida uvízla na stromě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám