Hlavní obsah

S Trumpovou novou bariérou si pašeráci hravě poradí, stačí ocaska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fyzický symbol prezidentského úřadu Donalda Trumpa – nové úseky bariéry na hranici s Mexikem z ocelových sloupků vysokých devět až 15 metrů – není nepřekonatelný, ačkoli šéf Bílého domu tyto úseky na mítincích vychvaluje jako „v podstatě neproniknutelné“.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump před ocelovou bariérou na hranicích s Mexikem

Článek

Průchod pro dospělého člověka v nich prořezávají běžně dostupnou aku pilou, známou u nás jako „ocaska“, mexické pašerácké gangy hnané lukrativními zisky, které jdou do miliard dolarů. Listu The Washington Post to sdělily informované zdroje pohraniční stráže.

Na „nepřekonatelnou” Trumpovu zeď vylezla osmiletá dívka za minutu

Koktejl

Speciální čepel rozřízne sloupek a jeho betonové ukotvení a pak ho lze velkou pákou snadno odklonit, jelikož je uchycen až nahoře. Když pohraničníci zjistí poškození, následují je svářecí čety, ale pašeráci se vracejí, protože svary jsou měkčí.

Foto: Profimedia.cz

Ocaska/mečová pila. Ilustrační foto

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa chce během dekády investovat 18 miliard dolarů do výstavby zdi na hranici s Mexikem. Její vybudování bylo jedním z nejvýznamnějších slibů Trumpovy předvolební kampaně. Na zhruba 1000 z celkových 3200 kilometrů hranice mezi oběma zeměmi již nyní stojí plot, který kvůli nelegálním přechodům a pašování drog nechala v 90. letech postavit administrativa prezidenta Billa Clintona.

Postavíme zeď i v Coloradu, slíbil Trump. To však s Mexikem vůbec nehraničí

Amerika

Podle návrhu amerického úřadu pro cla a ochranu hranic by měla být bariéra do září 2027 prodloužena o dalších 505 kilometrů, takže by pokrývala téměř polovinu hranice.

Návrh Trumpovy vlády také počítá s výměnou či posílením bariéry na 651 kilometrech, kde již plot stojí.

Hraniční zeď, která má zabránit pašování narkotik a pronikání imigrantů z Mexika, slíbil prezident Donald Trump voličům během předloňské volební kampaně, uvedl ale jen minimum podrobností.

Reklama

Výběr článků

Načítám