Hlavní obsah

Rodneyho Kinga našli mrtvého na dně bazénu

Los Angeles

Na dně bazénu u domu v kalifornském Rialtu bylo objeveno tělo Rodneyho Kinga, klíčové postavy protestů rasových nepokojů v Los Angeles v roce 1992. Rasové bouře propukly poté, co byli policisté, kteří ho v roce 1991 brutálně zbili, omilostněni.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Rodney King na záběru z letošního dubna, když v New Yorku podepisoval svou knihu Nepokoje v nitru: moje cesta od rebelie k vykoupení

Článek

Tělo 47letého Kinga nalezla jeho snoubenka na dně bazénu, uvedla BBC. Podle této zpravodajské stanice ale nic nenasvědčuje, že by se stal obětí násilného trestného činu.

King se zapsal do moderních dějin Spojených států v březnu 1991, kdy jej po automobilové honičce na předměstí Los Angeles zastavili a posléze brutálně zbili policisté. Celý incident však natočil na videozáznam náhodný svědek, aniž o tom policisté věděli.

Na záznamu, který již následující den vysílaly televizní stanice, bylo vidět, jak policisté používají obušky, ale také jak do Kinga ležícího na zemi kopou. King během dvou minut utrpěl 11 zlomenin lebky, poškození mozku a ledvin.

Případ vzbudil v celých USA značné pobouření. To dosáhlo vrcholu po výroku bělošské poroty, která policisty 29. dubna 1992 zprostila obvinění z nepřiměřeného zákroku. Los Angeles poté zachvátily masové nepokoje, které si vyžádaly 53 mrtvých a tisíce zraněných.

Ke klidu vyzýval své spoluobčany také sám King. Situace se ale zklidnila až po zprávě o nasazení 6000 příslušníků národní gardy a po oznámení prezidenta George Bushe, že do Los Angeles vysílá 4500 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám