Hlavní obsah

Rodina černocha zastřeleného policisty dostane rekordní odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

North Charleston

Město North Charleston v americké Jižní Karolíně vyplatí odškodné 6,5 miliónu dolarů (156 miliónů korun) pozůstalým černocha Waltera Scotta, kterého letos v dubnu zastřelil při silniční kontrole bělošský policista. Oznámila to ve čtvrtek místní městská rada.

Foto: Reuters

Scott utíká ze svého vozu.

Článek

Incident původně začal jako běžná silniční kontrola, neboť si policie všimla nefunkčního brzdového světla u Scottova auta. Padesátiletého řidiče zastavil policista Michael Slager; oba muži spolu nejprve diskutovali, a poté se policista vrátil do hlídkového vozu. Řidičovi černého Mercedesu řekl, aby zůstal ve svém autě. Scott však po chvíli začal utíkat a policista ho střelil osmkrát do zad. Policista Michale Slager tvrdil, že se mu otec čtyř dětí pokoušel vzít jeho paralyzér. [celá zpráva]

„Jsem rád, že město a pozůstalí dokázali nalézt řešení bez soudního procesu,” komentoval kompenzaci starosta města North Charleston Keith Summey.

Policista byl už v dubnu obviněn z vraždy a očekává proces.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bělošský policista vystřílel na černocha osm ranVideo: Reuters

Podle advokáta rodiny mrtvého Scotta je suma 6,5 miliónu dolarů největší částka vyplacená jako odškodné v Jižní Karolíně a jedna z největších v USA. New York loni vyplatil 5,9 miliónu dolarů jako kompenzaci za smrt Erika Garnera, který byl udušen při policejním zásahu.

Pozůstalí po Freddiem Grayovi, který zemřel letos v dubnu na následky zlomeniny krčních obratlů, kterou utrpěl při zatýkání, dostali od města Baltimore 6,4 miliónu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám