Hlavní obsah

Rodiče léčili dceru modlením, dítě zemřelo

Novinky, BBC, aš, Wisconsin Rapids Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém státě Wisconsin uznali o víkendu vinným z vraždy 47letého Dalea Neumanna, který nechal o loňských Velikonocích umřít svou jedenáctiletou dceru Madeline trpící cukrovkou, i když jí lékaři mohli pomoci. Otec spoléhal, že ji vyléčí modlitby. Už dříve - letos v březnu - byla uznána vinnou i dívčina matka Leilani. Oběma hrozí, že stráví za mřížemi až 25 let. O výši trestu se rozhodne 6. října.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Lékař uvedl, že dceři se dalo pomoci, kdyby se jí podalo dost tekutin a inzulín. Měla cukrovku, která ale nebyla diagnostikována, protože rodiče s ní nešli k lékaři.

"Kdybych šel k doktorovi, znamenalo by to, že předřazuji doktora před Boha,“ hájil se Neumann u soudu a dodal: "Nevěřím tomu, že by dělala, co by řekl...“ S biblí v ruce také sdělil, že si myslel, že jeho dcera je nachlazená nebo má horečku.

Neumann dále tvrdil, že jako mladý pil a chodil na večírky, ale pak se stal rodinným člověkem, který se rozhodl jít ve šlépějích Ježíše Krista: "Kdybych se v okamžiku krize obrátil na kohokoli jiného než na Pána, neupřednostňoval bych Boha,“ zdůraznil muž, který má ještě další tři děti ve věku 14, 16 a 18 let.

Lékař, který vypovídal u soudu, ale řekl, že dívka měla být okamžitě převezena do nemocnice, protože nemohla chodit, mluvit, jíst ani pít. Lékař byl zavolán až ve chvíli, kdy byla dívka už delší dobu v komatu. Sanitka dorazila jen pár minut poté, co dívka obklopená modlícími se lidmi, přestala dýchat. Ve vážném stavu přitom doma ležela už 22 hodin.

Zatímco Neumannův obhájce tvrdí, že jeho mandant nespáchal žádný zločin, a že byl odsouzen jen za "léčbu vírou“, žalobkyně Jay Kronenwetterová uvedla, že Neumann snižoval závažnost dceřina onemocnění a nechal ji zemřít v sobeckém aktu víry. „Když si Dale Neumann vybral léčbu vírou místo toho, aby vzal svou dceru k lékaři, vytvořil předvídatelné nebezpečí vážné zdravotní újmy nebo smrti,“ uvedla žalobkyně.

Porotci nerozhodli o Neumannově vině jednomyslně, zatímco osm hlasovalo vinen, podle čtyř se otec zločinu nedopustil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám