Hlavní obsah

Řidičku samořízeného vozu, který srazil chodkyni, obžalovali ze zabití

V Arizoně obžalovali tzv. záložní řidičku samořízeného vozu Volvo XC90 společnosti Uber Technologies, který v roce 2018 srazil na silnici chodkyni. Včas ji nerozeznal a nezastavil. Informovala o tom ve středu agentura AP. Šestačtyřicetiletá Rafaela Vasquezová čelí obžalobě ze zabití z nedbalosti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr zachycuje Rafaelu Vasquezovou ve chvíli, kdy vůz srazil chodkyni

Článek

U soudu žena řekla, že se cítí být nevinnou. Už dříve prokuratura konstatovala, že za nehodu není trestně zodpovědná společnost Uber Technologies.

V těchto samořídících vozech, které se testují, je vždy přítomen řidič, který se sice nemusí věnovat jízdě, ovšem měl by být připraven řízení převzít.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr z kamery samořiditelného vozu těsně před nehodou s chodkyní

Vasquezová v době nehody sledovala televizní pořad na svém mobilním telefonu. Vyšetřovatelé uvedli, že měla dávat větší pozor na provoz. Žena byla propuštěna na kauci na svobodu, proces by měl začít v únoru.

Ze tmy přímo před auto. První smrtelná nehoda autonomního vozu zřejmě nic nezmění

Zahraniční

Testovací vůz firmy Uber Technologies ovládaný autopilotem srazil v březnu 2018 ve městě Tempe v Arizoně 49letou chodkyni Elaine Herzbergovou, která přecházela v noci mimo přechod přes silnici, vedla jízdní kolo. Pitva prokázala, že Herzbergová byla pod vlivem drog. Jednalo se o první smrtelnou srážku samořízeného vozidla s chodcem.

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) uvedl, že samořízený vůz Volvo XC90 nedokázal ženu správně rozeznat a nemohl nehodě zabránit včasným zabrzděním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám