Hlavní obsah

Republikáni udrželi Senát, mohou v něm posílit

Washington
Aktualizováno

Ve Spojených státech sčítají hlasy z úterních voleb do Kongresu. Republikáni udrželi majoritu v Senátu, když se jim zatím podařilo obsadit 51 křesel ze sta. Demokraté jich zatím mají 43. O šesti zatím není rozhodnuto.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Radost příznivců republikánského senátora Teda Cruze po jeho vítězství v Texasu

Článek

Republikáni Senát ovládli, když demokraté Joe Donnelly z Indiany a Heidi Heitkampová ze Severní Dakoty neobhájili své křesla v těchto konzervativních státech, uvedl list The New York Times. V Indianě zvítězil republikán Mike Brown.

Ani v Missouri neobhájili demokraté křeslo senátora.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Fronty před hlasovací místností na Floridě

V Texasu porazil někdejší republikánský kandidát na prezidenta Ted Cruz demokrata Beta O´Rourkeho. Podle listu The New York Times byli republikáni úspěšní také ve Wyomingu a v Mississippi.

Republikánům se také podařilo udržet mandát v Tennessee. Ten ale neobhajoval dosavadní senátor Bob Corker, ale dosavadní republikánská kongresmanka Marsha Blackburnová, která se střetla s demokratickým rivalem a bývalým guvernérem Philem Bredesenem.

Demokraté prozatím získali senátorská křesla v Ohiu, Pensylvánii, New Yorku či New Jersey, kde křeslo obhájil Bob Menendez. Vítězem ve Vermontu se stal nezávislý Bernie Sanders, který ale v Senátu hlasuje s demokraty. V Maine k vítězství míří také nezávislý senátor Angus King. Demokraté rovněž udrželi senátorská křesla ve státech Washington, Nové Mexiko či Havaj. Také v New Yorku obhájila mandát demokratka Kirsten Gillibrandová.

Foto: Craig Ruttle, ČTK/AP

Demokratický senátor Bob Menendez hovoří k voličům po úspěchu ve velbách

Dramatický je souboj na Floridě, kde si těsný náskok udržuje republikán Rick Scott, který by tak v případě vítězství připravil o mandát dosavadního demokratického senátora Billa Nelsona.

Situace v Senátu nahrávala republikánům, protože ti obhajovali jen devět křesel, zatímco demokraté 26.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám