Hlavní obsah

Rekordně neoblíbený prezident? Všechny negativní průzkumy lžou, tvrdí Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jakékoliv negativně vyznívající výzkumy veřejného mínění o současném americkém prezidentovi jsou takzvané „fake news“, tedy záměrně šířené nepravdy, na Twitteru to napsal sám prezident Donald Trump. Reagoval tak na čerstvý průzkum, který naznačuje, že je nejméně uznávanou hlavou státu v historii USA.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Jakékoliv negativní výzkumy jsou fake news, stejně jako (před)volební výzkumy CNN, ABC a NBC. Promiňte, ale lidé chtějí zabezpečené hranice a extrémní prověřování,“ napsal Trump v reakci na v pátek zveřejněné výsledky výzkumu veřejného mínění pro televizi CNN.

Výzkum pro CNN Trumpovi přisoudil podporu 44 procent dotázaných. Ještě nikdy v historii průzkumů neměl nový prezident po nástupu do úřadu důvěru méně než poloviny občanů.

I zpočátku velmi neoblíbený Ronald Reagan měl v době nástupu do Bílého domu podle společnosti Gallup podporu 51 procent dotazovaných.

Pokud jde o kroky, které už Trump v úřadě učinil, vyjádřilo s nimi nesouhlas 53 procent oslovených voličů. V případě Reagana to bylo po stejně dlouhé době jen 13 procent občanů.

Trump ale průzkumům nevěří. Alespoň podle toho, co píše na Twitteru. „Dělám si své vlastní závěry, podložené mnoha nashromážděnými daty, a každý to ví. Média šířící falešné zprávy, aby to marginalizovala, lžou!“ napsal Trump na Twitteru.

Průzkumy nicméně Trumpovi přiznávají, že podle 78 procent respondentů po nástupu do úřadu dělá přesně to, co slíbil. To americký prezident na Twitteru nezpochybnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám