Hlavní obsah

Twitter začal komentovat Trumpovy příspěvky, šéf Bílého domu mu hrozí vypnutím

Novinky, jem
Washington
Aktualizováno

Twitter začal uvádět příspěvky amerického prezidenta Donalda Trumpa, který bude na podzim usilovat o znovuzvolení, na pravou míru. Nepřímo ho tak obvinil ze lži. Pokud uživatelé kliknou na odkaz slibující fakta, dostanou se k textům, které Trumpovy výroky vyvrací. Prezident následně pohrozil sociálním sítím regulací či vypnutím.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Zmíněné upozornění se týká Trumpova kritického názoru na korespondenční hlasování, k němuž se kvůli pandemii koronaviru uchýlilo několik amerických států. Trump na Twitteru opakovaně napsal, že jde o podvod. Twitter k tomu připsal výzvu, ať si uživatelé fakta sami ověří, a přidal odkaz.

Pro Trumpa, který ze lži naopak viní většinu amerických sdělovacích prostředků a Twitter využívá jako dosud necenzurovaný přímý komunikační prostředek s veřejností, je něco takového těžká rána. Reakce – přirozeně na Twitteru – na sebe proto nenechala dlouho čekat.

Trump Twitter nejprve nařkl z potlačování svobody slova a následně pohrozil přísnější regulací sociálních sítí. Není podle něj možné nechat sociální platformy umlčovat konzervativní hlasy. Pokud v tom budou pokračovat, může to podle amerického prezidenta znamenat jejich konec.

"Viděli jsme, jak se o to (sociální platformy) v roce 2016 pokusily a neuspěly," napsal s odkazem na prezidentské volby před čtyřmi lety. Uvedl také, že republikáni mají pocit, že sociální sítě naprosto umlčují konzervativní názory. "Než dovolíme, aby se tak vůbec dělo, tak je budeme tvrdě regulovat, nebo je zavřeme," pohrozil sítím.

WHO zastavila klinické testy léku, který proti covidu preventivně užívá Trump

Koronavirus

Změna politiky

Twitter obecně do zpráv politických lídrů nezasahuje s tvrzením, že zachovávání kontroverzních příspěvků politiků pomáhá jejich veřejné kontrole a podporuje diskusi. Minulý rok však toto pravidlo firma upravila, připomněla ČTK.

Sdělení světových vůdců už podle Twitteru nestojí zcela nad pravidly platformy a některé příspěvky mohou být označeny varovným sdělením. Týká se to například zavádějících zpráv o koronaviru, které podle společnosti mohou ohrožovat veřejné zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám