Hlavní obsah

Ráj změnil ohnivý živel v peklo. Požár se stal kalifornskému městečku Paradise osudným

Rozsáhlý požár, který v posledních dnech zasáhl sever Kalifornie, způsobil obrovské škody. Například městečko Paradise, jehož populace čítá asi 26 tisíc obyvatel, je téměř celé zničené. Podle odhadů živel ušetřil asi jen 10 až 20 procent domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ničivého požáru ve městě ParadiseVideo: AP

 
Článek

Jen den poté, co vypukl, se požár rozšířil tak rychle, že s ním nebylo možné nic udělat. Jeho rozloha činila přes 300 kilometrů čtverečních. Když se ve čtvrtek přehnal přes město Paradise, hasiči byli bezmocní.

Při evakuaci města vznikaly dopravní zácpy a mnoha lidem tak nezbylo než svá vozidla opustit a odejít pěšky.

„Plameny šlehaly a šířily se velmi rychle. Přeskakovaly i na silnici, nebylo kudy projet,“ citoval web stanice CNN obyvatelku městečka Whitney Vaughanovou.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Ve městě zůstalo stát minimum budov.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Jeden z obyvatel města Paradise uklidňuje svého psa.

Američanka uvedla, že při kvapném odchodu z domu stihli s manželem jen popadnout pár kusů špinavého prádla a několik rodinných fotek. Na cestě se ale dostali do zácpy a jeden řidič, který zpanikařil, navíc nacouval do jejich vozu.

Manželům se podařilo uniknout předtím, než plameny zachvátily jejich auto. Dopravní zácpou se prodírali tři hodiny. „Sotva jsme tomu unikali. Několikrát jsme si mysleli, že nás ten oheň zabije,“ dodala.

Požár ve městě způsobil obrovské škody. Kromě obytných domů shořely i obchody, restaurace nebo školy.

„Moc toho tu nezbylo. Zůstalo tu stát jen pár domů, a to už jsme byli v několika sousedstvích,“ řekla v pátek starostka města Paradise Jody Jonesová a dodala, že oheň zničil až 90 procent všech budov.

Foto: Profimedia.cz

Následky požáru ve městě Paradise.

Šerif Kory Honea, do jehož okresu spadá i Paradise, v prohlášení uvedl, že požár si vyžádal devět obětí. Tři těla byla nalezena před domy, jedno v domě a několik v autech. Očekává ale, že se tento počet zvýší.

Oheň zuří i v jiné části Kalifornie, konkrétně se jedná o dvojici rozsáhlých požárů západně od Los Angeles. K evakuaci donutil i několik celebrit, které mají v oblasti své domovy. [celá zpráva]

Americký prezident Donald Trump v sobotu prohlásil, že za požáry může špatná lesní správa v Kalifornii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám