Hlavní obsah

První letošní hurikán zasáhl USA

– Washington

Hurikán Arthur zasáhl v noci na pátek americké pobřeží mezi Cape Lookout a Beaufortem v Severní Karolíně. Oznámilo to Národní středisko pro hurikány (NHC) v americkém Miami. Milióny Američanů žijících na východním pobřeží USA se v předvečer národního svátku chystaly na dopady řádění živlů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První letošní hurikán zasáhl USAVideo: Reuters

 
Článek

Tropická bouře během posledních dvou dnů zesílila na první atlantský hurikán letošního sezóny. Na cestě k turisty velice vyhledávaným plážím na jihovýchodě USA stoupla rychlost vichru v poryvech ze 120 na 160 kilometrů v hodině. Arthur tak zesílil z prvního na druhý stupeň pětistupňové škály pro sílu hurikánů.

Meteorologové nicméně podle agentury AFP počítají, že během pátku by mohl postupně slábnout.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Hurikán přinesl i mraky nad New York

Arthur zasáhl pobřeží v 05.15 SELČ. Guvernér Severní Karolíny Pat McCrory před ním varoval: „Nebuďte hlupáci. Připravte se.” Podle něj je třeba počítat zejména s výpadky elektřiny.

Úřady také nařídily evakuaci ostrovů Hatteras a Ocracoke. Tam se na prodloužený víkend spojený s oslavami amerického svátku vyhlášení nezávislosti, který připadá na 4. červenec, sjelo na 200 tisíc lidí. Celkem se na plážích Severní a Jižní Karolíny během oslav Dne nezávislosti počítalo s půl miliónem turistů.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Oslava Dne nezávislosti byla v Bostonu přesunuta na čtvrtek

Oslavy svátku však bouře narušila i jinde. V Bostonu raději ohňostroj odpálili už ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám