Hlavní obsah

Protivládní protesty v Bolívii. Starostku vláčeli městem, polili barvou a ustřihli jí vlasy

– Vinto

Rozzuření příznivci opozice v bolívijském městečku Vinto napadli ve čtvrtek místní starostku Patricii Arceovou. Polili ji barvou, ustřihli vlasy, táhli ji ulicemi a donutili ji podepsat rezignační dopis. Arceovou viní ze smrti tří demonstrantů, informovala BBC.

Foto: Daniel James, Reuters

Policisté odváží starostku Arceovou do bezpečí

Článek

Protestující dav vydal starostku do rukou policie až po několika hodinách. Protivládní demonstranti si na Arceové vylili zlost poté, co při blokádě jednoho z mostů ve městě přišli o život tři lidé.

Dva z nich zemřeli při konfliktu s příznivci současného prezidenta Eva Moralese. To protivládní demonstranty rozzuřilo a vydali se na radnici.

Kontroverzní volby

Starostku obvinili z podpory provládních příznivců i prezidenta a dávali jí za vinu všechna tři úmrtí. „Vražedkyně, vražedkyně,“ volali.

Starostku pak bosou dovlekli na most, donutili ji pokleknout, ustřihli jí vlasy a polili rudou barvou. Arceová byla také donucena podepsat rezignační dopis. Demonstranti poté podpálili a rozbili většinu oken radnice.

Foto: Juan Karita, ČTK/AP

Bolívijci protestují proti říjnovým výsledkům prezidentských voleb

Útok na Arceovou je součástí řady násilných střetů mezi vládními příznivci a odpůrci v důsledku kontroverzních prezidentských voleb. Napětí roste od volební noci 20. října, kdy se z nevysvětlitelných důvodů na 24 hodin přestaly počítat výsledky.

Pozastavení vyvolalo podezření mezi příznivci opozičního kandidáta Carlose Mesy. Ti tvrdí, že výsledky byly zmanipulovány tak, aby u moci zůstal současný prezident Morales.

Reklama

Výběr článků

Načítám