Hlavní obsah

Proti Trumpovi promluvil další agent

Washington

Další agent tajných služeb se rozhodl vypovídat proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v jeho ukrajinské kauze, která se točí kolem jeho tlaku na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby prošetřil aktivity jeho demokratického oponenta Joea Bidena. Uvedli to právníci, kteří zastupují prvního agenta, jenž se rozhodl o případu informovat.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Advokát Mark Zaid řekl televizi ABC, že jde rovněž o zpravodajce a že promluvil před generálním inspektorem tajných služeb. Další podrobnosti o něm známé nejsou, podle Zaida však věděl z první ruky o detailech Trumpova telefonátu se Zelenským. V něm americký prezident 25. července žádal svůj ukrajinský protějšek, aby nechal prošetřit aktivity Bidena a jeho syna Huntera na Ukrajině.

Druhý informátor zatím nepodal oficiální stížnost na Trumpovo chování ani nepromluvil před sněmovním výborem, podle listu The New York Times však hovořil před generálním inspektorem zpravodajců, který shromažďuje důkazy.

Už v pátek napsal americký list The New York Times, že druhý člověk zvažuje vystoupit a „poskytnout přímější informace“ o událostech kolem telefonátu.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Právník amerického prezidenta Rudy Giuliani

Osobní právník Donalda Trumpa Rudy Giuliani na Twitteru uvedl, že není překvapen tím, že se objevil „další tajný zdroj”. Celé vyšetřování označil za politicky motivované.

Podle něj o kauze píší zkorumpovaná média z „mediální bažiny”. Požaduje zveřejnění jmen vypovídajících agentů, aby se ukázalo, zda to nejsou náhodou demokraté, jako jejich právní zástupci, protože pak by byla jejich vyjádření irelevantní. Požadavek Trumpova právníka je však proti zákonu, který identitu informátorů, tzv. whistleblowerů chrání.

Trump chtěl laskavost

Giuliani v pondělí také naznačil, že případ vypadá jako snaha o spiknutí s cílem porušit ústavní a občanská práva.

Bílý dům uvedl, že je ochoten zveřejnit přepis rozhovoru obou prezidentů, i když se tomu zpočátku bránil. Zatím zveřejnil jen výtah z rozhovoru, nikoliv doslovný přepis, který byl navíc oproti zvyklostem přesunut na utajený server.

Trump v rozhovoru se Zelenským, který se uskutečnil nedlouho poté, co USA pozastavily vojenskou pomoc Ukrajině, poukazoval na to, jak vydatně Washington podporuje Kyjev. Vzápětí měl podle zveřejněného částečného přepisu doslova říci: „Rád bych od vás laskavost.” Prezident se brání, že nešlo o nátlak ani o „něco za něco”. Telefonát opakovaně označuje za „perfektní”.

Demokraté ve Sněmovně mají jiný názor a spustili vyšetřování, které má vést k procesu tzv. impeachmentu, tedy zbavení funkce prezidenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám