Hlavní obsah

Prokuratura zastavila stíhání Američanky, která potratila po střelbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupkyně amerického státu Alabama zastavila trestní stíhání mladé ženy, kterou loni při hádce a následné potyčce jiná žena postřelila a ona kvůli tomu potratila. Žena, která přišla o dítě, čelila obvinění ze zabití, neboť podle policie spor začala, a život svého nenarozeného potomka tak vědomě ohrozila, napsala agentura AP.

Foto: Handout, Reuters

Stíhání Marshae Jonesové bylo zastaveno.

Článek

Osmadvacetiletá Marshae Jonesová se loni v prosinci dostala do konfliktu před obchodem v alabamském městě Pleasant Grove s o pět let mladší Ebony Jemisonovou, údajně kvůli otci dítěte, jež Jonesová čekala. Byla v pátém měsíci těhotenství. Hádka vyvrcholila, když Jemisonová na Jonesovou vystřelila a zasáhla ji do břicha. Těhotná byla odvezena do nemocnice, kde podstoupila operaci, plod se však lékařům zachránit nepodařilo.

Původně byla ze zabití obviněna střelkyně, později bylo ale obvinění staženo právě kvůli tomu, že spor vyvolala Jonesová. Policie ji zadržela minulý týden.

Alabamská státní zástupkyně Lynneice Washingtonová ale ve středu oznámila, že trestní stíhání zastavila. „Došla jsem k závěru, že není v nejlepším zájmu spravedlnosti pokračovat ve stíhání paní Jonesové,“ uvedla. „V tomto smutném martyriu nejsou vítězové, ani poražení,“ dodala.

Alabama je jedním z téměř čtyř desítek amerických států, kde jsou plody považovány za oběti násilných činů, pokud jsou spáchány na těhotných. Americká unie občanských práv (ACLU) nedávno zažalovala Alabamu za to, že pod hrozbou trestu až 99 let vězení zakázala provádět prakticky všechny interrupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám