Hlavní obsah

Příští americký prezident zdědí nejvyšší deficit státní kasy

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nástupce amerického prezidenta George Bushe v Bílém domě zdědí nejvyšší deficit federálního rozpočtu v dějinách USA. Vzhledem k ekonomické stagnaci musela prezidentská kancelář zvýšit původní odhady pro příští rok. Očekává se schodek téměř půl biliónu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Nejvážnější kandidáti na amerického prezidenta republikán John McCain (vlevo) a demokrat Barack Obama.

Článek

Bílý dům nově předpovídá 490 miliard dolarů oproti původně odhadovaným 407 miliardám. Deficit téměř půl biliónu představuje přes tři procenta americké ekonomiky, která stagnuje, v důsledku čehož se do federální kasy z daní vrací méně peněz, než se vydá.

Vláda už zavedla sérii opatření na oživení spotřebitelského trhu. Stimul ji přišel na 170 miliard dolarů.

Prezident Bush zdědil při nástupu do funkce v roce 2001 rozpočtový schodek ve výši 128 miliard dolarů. Ten pak každý rok rostl. Deficit se vyměřuje od října do září a je možné, že také ten pro rok 2008 zlomí rekord 413 miliard z roku 2004.

Procentuálně nebude loňský deficit vyšším než některé z osmdesátých i devadesátých let. Ať už však bude v listopadu zvolen prezidentem USA kdokoliv, daně si jen těžko troufne snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám