Hlavní obsah

Případ expolicisty obviněného z vraždy černocha Floyda má už v rukou porota

Minneapolis

Spojené státy bedlivě očekávají rozhodnutí poroty v kauze bývalého policisty Dereka Chauvina, který čelí obvinění z vraždy a zabití černocha George Floyda. Porota má po pondělních závěrečných řečech obou stran sporu před sebou první celý den jednání, která se odehrávají bez veřejnosti. V Minneapolisu panují zvýšená bezpečnostní opatření kvůli obavám z protestů a násilností po oznámení verdiktu.

Foto: Pool, Reuters

Derek Chauvin před soudem

Článek

Porota je složena ze šesti bělochů a šesti lidí tmavé či smíšené pleti. Její etnické skladbě věnovala média i soud velkou pozornost. Floydova smrt totiž vyvolala masivní protesty v desítkách měst, v nichž lidé vyjadřovali nesouhlas se zakořeněným rasismem v řadách policie i ve společnosti. Protesty na mnoha místech přerostly v násilné střety a rabování. Minneapolis se proto s blížícím se verdiktem procesu se Chauvinem připravuje na další možné nepokoje. Některé obchody zabarikádovaly výlohy a kolem soudní budovy už dříve vyrostl plot z betonových zátaras a ostnatého drátu, který hlídají příslušníci národní gardy.

Podle obhajoby není možné přesně určit způsob smrti George Floyda

Amerika

Atmosféru v již tak napjatém městě vyostřilo úmrtí 20letého černocha Daunteho Wrighta, který zemřel 11. dubna po silniční policejní kontrole jen několik kilometrů od soudní síně, kde se projednává Chauvinův případ. Bělošská policistka proti němu chtěla použít paralyzér, podle tamní policie však omylem sáhla po pistoli a Wrighta jednou střelila. Ten ujel ještě několik bloků, havaroval a zemřel. Policistka nyní čelí obvinění ze zabití.

Foto: Nicholas Pfosi, Reuters

Protestxy v Minneapolisu před verdiktem v případu expolicisty obviněného z vraždy černocha George Floyda

Reakci na rozsudek zvažuje už i Bílý dům. Podle zdrojů agentury AP prezident Joe Biden přemýšlí, zda a jak po rozhodnutí poroty oslovit Američany ve speciálním projevu. Federální vláda rovněž zvažuje, zda v případě rozhodnutí o Chauvinově nevině nevyšle do Minneapolisu speciálně vycvičené pracovníky ministerstva spravedlnosti, aby se pokusili zklidnit případný hněv místní černošské komunity.

Minneapolis vyplatí přes půl miliardy korun rodině mrtvého George Floyda

Amerika

Verdikt bude podle AP pro Bidena testem. Prezident se totiž před volbami zavázal, že bude bojovat proti zakořeněnému rasismu a podporovat černošské obyvatelstvo, které jej loni v listopadu silně podpořilo a pomohlo mu k volebnímu vítězství. Zároveň se však prezentuje jako spojenec policie a odmítá se přidat k některým kolegům z levicovějšího křídla Demokratické strany, kteří volají po snížení rozpočtu policie a posílení sociálních preventivních programů. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová odmítla odpovědět novinářům, zda by byl Biden nespokojený, pokud by porota rozhodla o Chauvinově nevině.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Plot z betonových zátaras a ostnatého drátu, který vyrostl kolem soudní budovy v Minneapolisu, hlídají ho příslušníci národní gardy.

Obžaloba tvrdí, že Chauvin jednal při zatýkání Floyda lehkovážně, neřídil se výcvikem a přímo tak zapříčinil Floydovo úmrtí. Obhajoba naopak tvrdí, že se jen snažil dostat pod kontrolu mnohem silnějšího zatýkaného, který odmítal se strážníky spolupracovat. Floydovo úmrtí přičítá obhajoba především jeho dlouhodobému zdravotnímu stavu, drogám, které mu našli vyšetřovatelé v krvi, či otravě oxidem uhelnatým, který podle ní vycházel z výfuku nedaleko stojícího nastartovaného auta.

Umíral jako ryba na suchu, vypověděl u soudu svědek smrti černocha Floyda

Amerika

Podle listu The Wall Street Journal porota nemusí k uznání viny dojít k závěru, že policista Floyda úmyslně zabil, stačí, že sezná, že zákrokem jeho úmrtí způsobil. Uznat Chauvinovu vinu přitom mohou v jakékoliv možné kombinaci třech vznesených obvinění.

Kdy porota rozhodne, není jasné. V minulých podobných případech to trvalo několik dní, někdy i týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám