Hlavní obsah

Primárky v Connecticutu vyhráli podle očekávání Trump a Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odložené prezidentské primárky demokratů a republikánů v americkém státě Connecticut vyhráli podle očekávání současný šéf Bílého domu Donald Trump a jeho rival v podzimních volbách Joe Biden. Úterní hlasování, které se původně mělo konat už v dubnu a přesouvalo se kvůli pandemii nemoci covid-19, definitivně uzavřelo nominační proces.

Foto: Jeff Kowalsky, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Biden získal v posledních primárkách před nominačním sjezdem demokratů, který se uskuteční příští týden v Milwaukee, přes 80 procent hlasů. Senátor Bernie Sanders, který z klání o nominaci odstoupil už v dubnu, obdržel kolem 12 procent hlasů. Stejně jednoznačné jsou výsledky u republikánů, kde podle listu The New York Times získal Trump přibližně 75 procent hlasů.

Demokratický kandidát Biden také v úterý oznámil, že si za svou viceprezidentku v případě zvolení prezidentem USA vybral senátorku Kamalu Harrisovou, která se ve stranických primárkách sama ucházela o prezidentskou nominaci.

Oba muži mají už delší dobu nominace svých stran pro listopadové americké prezidentské volby zajištěné. Definitivně budou ovšem potvrzeny až na stranických sjezdech v následujících srpnových týdnech, přičemž ten demokratický se má uskutečnit převážně ve virtuální rovině.

Republikáni své shromáždění svolali do Jacksonville na Floridě, kvůli strmému nárůstu nových případů koronaviru v tomto státě pak ale Trump setkání zrušil, a tak stále není jasné, kde a jak přednese svůj nominační projev.

Reklama

Výběr článků

Načítám