Hlavní obsah

Přihlásím se jako muslimka, jestli je Trump začne registrovat, řekla Albrightová

Bývalá ministryně zahraničí USA českého původu Madeleine Albrightová se označí za muslimku, přistoupí-li nový prezident Donald Trump k registracím muslimů, jak prohlašoval v předvolební kampani. Albrightová to oznámila na Twitteru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Madeleine Albrightová

Článek

„Byla jsem vychována jako katolička, stala se členkou episkopální církve a později jsem zjistila, že moje rodina má židovské kořeny. Jsem připravena se solidárně zaregistrovat jako muslimka,“ prohlásila exministryně.

Nebyla sama, kdo vystoupil s podobným slibem. „Jsem židovka, ale jsem připravena zaregistrovat se solidárně jako muslimka,“ uvedla herečka Mayim Bialiková, herečka z populárního seriálu Teorie velkého třesku. Později dodala: „Pokud budeme registrovat lidi, o nichž si myslíte, že jsou hrozbou, tak by se měli registrovat také bílí muži, protože nejčastějšími sériovými zabijáky a masovými střelci jsou bílí muži.“

Albrightová s Bialikovou vystoupily v době sílících spekulací o tom, že prezident Trump výnosem zakáže přijímání lidí ze sedmi zemí severní Afriky a Blízkého východu včetně Iráku, Íránu, Sýrie, Jemenu a Libye. Média upozornila na to, že na seznamu chybí Saúdská Arábie, odkud pocházeli teroristé z 11. září, a Afghánistán a Pákistán, s nimiž je zase spojován Syed Farook, který v kalifornském San Bernardinu v prosinci 2015 se svou ženou Tashfeen Malikovou zastřelil 14 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám