Hlavní obsah

Při tragickém požáru v New Yorku zahynulo 19 lidí, z toho devět dětí

Aktualizováno

Rozsáhlý požár vypukl v neděli ve třetím patře 19patrové budovy v newyorském Bronxu. Při neštěstí zemřelo 19 lidí, z toho devět z nich byly děti.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči před budovou, v níž hořelo.

Článek

Zraněných je podle stanice ABC 63, z toho jich 32 bylo hospitalizováno poté, co se nadýchali kouře.

Požár vypukl kolem 11. hodiny místního času (17. hodiny SEČ). Na místě zasahovalo asi 200 hasičů.

Hasiči uvedli, že museli bojovat proti silnému ohni a hustému kouři. Mnoho obětí a zraněných našli záchranáři na schodech. Měli problémy s dýcháním a se srdcem.

Požár vznikl v mezonetovém bytu, dodal velitel hasičů Daniel Nigro, od kterého jeho obyvatelé nechali otevřené dveře, což zřejmě umožnilo urychlení požáru a šíření kouře.

„Bude to zřejmě jeden z nejhorších požárů v naší době,“ cituje deník The New York Times starostu města Erika Adamse.

Ve Filadelfii hořel řadový dům. Zemřelo 13 lidí včetně sedmi dětí

Amerika

Chybí požární alarmy

Budova se 120 byty v komplexu Twin Parks North West byla postavena v roce 1973 v rámci projektu výstavby moderního a cenově dostupného bydlení v Bronxu. „Není záruka, že je v každém bytě nebo ve všech společných prostorách funkční požární alarm,“ řekl dříve AP poslanec Ritchie Torres. Většina těchto budov nemá systém hašení požárů, byty v Bronxu jsou tak podle něj náchylnější k ničivým požárům než většina bytového fondu ve městě.

Torres i Nigro přirovnali požár podle závažnosti požáru v klubu Happy Land v roce 1990, při kterém zahynulo 87 lidí. Jeho budovu zapálil muž, který se dostal do sporu s bývalou přítelkyní a byl z klubu v Bronxu vyhozen.

Počet obětí dnešního požáru je podle údajů Národního svazu požární ochrany nejvyšší právě od požáru v Happy Landu. V roce 2017 pak v Bronxu při požáru v bytovém domě přišlo o život 13 lidí.

Foto: Lloyd Mitchell, Reuters

Hasiči transportují jednoho ze zraněných.

V USA je to tento týden už druhý požár s velkým počtem obětí. Ve středu ve Filadelfii zahynulo 13 lidí, mezi nimi sedm dětí.

Foto: Lloyd Mitchell, Reuters

Hořelo ve třetím patře výškové budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám