Hlavní obsah

Při havárii stíhačky F-15D zahynul v USA pilot

Novinky, CNN, aš, AFPN
LAS VEGAS/NELLIS AFB

Během cvičení Red Flag se v americkém státě Nevada zřítil ve středu dvoumístný stíhací letoun F-15D. Jeho pilot zemřel krátce po havárii. Druhý člen posádky byl převezen do posádkové nemocnice a je ve stabilizovaném stavu. Příčinu nehody americké letectvo šetří.

Článek

Stroj, který se zřítil v 11:30 místního času, patřil k 65. squadroně, která simuluje nepřátelská letadla. Základnu má na letišti Nellis ležícím asi 15 kilometrů severně od Las Vegas.

Dvoumístní stroj F-15D je prioritně určen ke stíhání, ale může být použit i pro útoky na pozemní cíle. Letectvo za každý zaplatilo asi 30 miliónů dolarů.

Stroje F-15 verzí A až D, jejichž stáří dosahuje čtvrtstoletí, musely být loni po havárii uzemněny. Ukázalo se, že mnohé mají strukturální potíže s hlavním trupovým nosníkem, kde se objevovaly únavové lomy. U některých sérií nebyl dodržen technologický postup výroby nosníku.

Stroje F-15 mají na starosti protivzdušnou obranu USA. Jejich uzemnění proto představovalo značný problém. Vypomoci dokonce musely i kanadské stíhačky F-18 a F-16 americké Národní gardy.

Americké letectvo se potýká se stárnutím svých letadel, v průměru mají jeho letada téměř dvacet let a obnova leteckého parku vázne. Nové stroje F-22 Raptor jsou příliš drahé - stojí 140 miliónů dolarů jeden, tak jich letectvo dostane jen 183 kusy. Levnější F-35 budou k dispozici až v příštím desetiletí. Nedaří se obnovit ani flotilu tankovacích letadel KC-135, která mají 35 let. Tendr na ně byl už podruhé zrušen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám