Hlavní obsah

Při explozích v texaské chemičce vyletěla do vzduchu zpracovatelská věž, 60 tisíc evakuovaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port Neches

Dvě středeční mohutné exploze v chemičce v texaském městě Port Neches si vynutily evakuaci 60 000 lidí, uvedla stanice CBS. Výbuchy v chemičce, při nichž vyletěla do vzduchu i velká zpracovatelská věž, si vyžádaly tři zraněné. Nikdo není pohřešován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při požáru chemičky v Texasu vyletěla do vzduchu zpracovatelská věžVideo: AP/Reuters

 
Článek

První exploze ve středu v jednu ráno vyrazila okna a dveře u domů v okolí. Cítit byla až na vzdálenost 50 kilometrů.

Z továrny se za svítání valila mračna toxického kouře, který byl vidět na míle daleko. „Celý dům se otřásl. Bylo to jako malé zemětřesení,“ řekla jedna z místních obyvatelek.

Foto: 12newsnow.com, Reuters

Požár chemičky TPC v texaském Port Neches

Odpoledne následoval další mohutný výbuch, kvůli němuž vydaly úřady evakuační příkaz pro všechny obyvatele v okolí chemičky v okruhu 7,5 km.

Soudce v okrese Jefferson Jeff Branick řekl, že během dne otřáslo chemičkou mnoho dalších menších explozí: „Jsme mimořádně vděční, že nikdo nezahynul.“ Zatím není jasné, kdy bude evakuační příkaz zrušen.”

Foto: Erwin Seba, Reuters

Při explozi v chemičce v Port Neches vyletěla do vzduchu zpracovatelská věž

Exploze poničila nejméně tři velké zásobníky chemikálií.

Zástupce chemické firmy TPC Troy Monk, který má na starosti zdraví a bezpečnost, uvedl, že žádný zaměstnanec není nezvěstný. Tři lidi – dva zaměstnanci a jeden pracovník najaté firmy – byli zraněni, ale už byli propuštěni z nemocnice.

Foto: 12newsnow.com, Reuters

Požár chemičky TPC v texaském Port Neches

V továrně je několik druhů chemikálií, především hořlavý butadien, který se používá třeba při výrobě syntetického kaučuku použitého v pneumatikách i v dalších plastech. Butadien je karcinogenní a při dlouhodobém působení vede ke kardiovaskulárním a neuropatickým poruchám.

Měření ale neprokázala, že by úrovně jedovatých látek v ovzduší byly zdraví nebezpečné.

Reklama

Související témata:

Související články

V chemičce v Texasu začalo po výbuchu hořet

Tři zraněné si vyžádala středeční exploze a následný požár v petrochemickém závodu v Texasu. Informovala o tom agentura Reuters. Je to již několikátý podobný...

Výběr článků

Načítám