Hlavní obsah

Přepravci jaderných zbraní v USA se potýkají s alkoholem

Washington

Agenti, kteří mají ve Spojených státech na starost převoz jaderných zbraní a jejich součástí, figurovali v posledních dvou letech v 16 incidentech spojených s alkoholem. V pondělí o tom informovalo ministerstvo pro energetiku s tím, že ale žádný z nich neměl vážnou nehodu.

Foto: Profimedia.cz

Americké jaderné hlavice Minuteman

Článek

„Incidenty naznačují na potenciální slabiny při zásadních národně bezpečnostních misích,“ oznámilo ministerstvo s tím, že žádný z agentů nezpůsobil vážnou nehodu a nedošlo k žádnému radioaktivnímu úniku.

Kancelář generálního inspektora pro energetiku oznámila, že vyšetřuje stížnosti ohledně alkoholu mezi agenty úřadu OST. Vyšetřovatelé zjistili 16 incidentů spojených s alkoholem mezi lety 2007 a 2009. Třikrát došlo kvůli opilosti agentů na veřejnosti k zatčení. V jednom případě byli dva agenti u výtržnosti v baru během noční mise. Nikdy ale neseděli opilí agenti za volantem.

OST převáží v USA jaderné zbraně, jejich komponenty a nukleární materiál. Jeho agenti jsou cvičeni k ochraně nákladu před útoky a sabotáží. Úřad má asi 600 agentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám