Hlavní obsah

Před sídlem OSN v New Yorku demonstrovaly tisíce lidí za Tibet

New York

Před sídlem OSN v New Yorku protestovaly v pondělí tisíce lidí proti čínské vládě v Tibetu. Vyzvali OSN k "probuzení" a obvinili Čínu z represe a brutality, informovala agentura Reuters. V poslední době se v Číně na protest proti čínské nadvládě upálily desítky Tibeťanů.

Foto: Profimedia.cz

Budova Valného shromáždění OSN

Článek

"Manifestace solidarity pro Tibet" se zúčastnily tisícovky lidí, převážně Tibeťanů. Šli v průvodu z Manhattanu na náměstí Daga Hammarskjölda naproti sídlu OSN. Demonstranti opakovaně skandovali "Chceme spravedlnost, probuď se OSN".

 Někteří demonstranti nesli transparenty s hesly jako "OSN, Tibeťané tě potřebují". Další drželi fotografie se jmény těch, kteří se upálili. V čele průvodu byl portrét exilového duchovního vůdce Tibeťanů dalajlamy.

Manifestující rovněž rozdávali letáky tvrdící, že Čína "v Tibetu od roku 2008 rozpoutala útlak a brutalitu" dříve nebývalé síly. Letáky rovněž obviňovaly vládu v Pekingu ze "lží a překrucování faktů".

Od roku 2009 se na protest proti čínské nadvládě zapálilo 92 Tibeťanů, z nichž nejméně 75 zemřelo. Letos se počet pokusů o sebeupálení zvýšil. Jenom v listopadu jich bylo zaznamenáno 28. V neděli se dokonce upálila teprve 16letá tibetská studentka.

Čína, která Tibetu vládne od roku 1951, už dlouho z podněcování sebeupalování obviňuje dalajlamu a jeho stoupence, přestože exilový vůdce odsuzuje veškeré formy násilí.

Tibetský duchovní vůdce žije od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 v indickém exilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám