Hlavní obsah

Před nástupem ministra zahraničí USA rezignovalo vedení úřadu

Americké ministerstvo zahraničí opustila řada předních činitelů včetně čtveřice náměstků ministra, kteří na úřadě sloužili dlouhá léta. Informoval o tom ve čtvrtek list The Washington Post s odvoláním na několik zdrojů z ministerstva. Podle agentury Reuters to pro očekávaného příštího ministra Rexe Tillersona bude znamenat nutnost nahradit dlouholeté experty na předních pozicích.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Rex Tillerson

Článek

Mezi lidmi, kteří nečekaně opustili úřad, ačkoli se to podle washingtonského listu ještě začátkem týdne nečekalo, je například náměstek pro řízení Patrick Kennedy. Ten fungoval jako jeden z hlavních poradců ministrů zahraničí již za prezidenta George W. Bushe a po celou éru jeho nástupce Baracka Obamy. Podobně dlouho byli na úřadu rovněž další náměstci Gregory Starr, Michele Bondová či Thomas Countryman.

Již minulý týden opustilo ministerstvo několik dalších předních úředníků a před nástupem nového šéfa je tak resort prakticky bez vedoucího personálu.

Najít náhradu bude těžké

„Je to největší hromadný odchod z instituce, jaký pamatujeme, a bude nesmírně těžké najít odpovídající náhradu,” řekl washingtonskému deníku vedoucí kanceláře odstupujícího ministra zahraničí Johna Kerryho David Wade.

Někdejší šéf ropného gigantu Exxon Mobil Tillerson bude před nástupem muset získat důvěru Senátu, v jehož zahraničním výboru čelil kritice kvůli vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina. Americká média se shodují, že po nástupu na Tillersona čeká nezvykle těžký úkol vybrat kompletní nové vedení úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám